Izvršeno 206 kontrola, izrečeno 237.000 KM kazni

0
Radiosarajevo.ba
Izvršeno 206 kontrola, izrečeno 237.000 KM kazni
Foto: KUIP KS / Inspekcija na terenu (Arhiv)

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u periodu od 01.-15.02. 2021. godine izvršili su 206 inspekcijskih kontrola tzv. akcija na području Federacije BiH kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost, pekarsku, trgovinsku, ugostiteljsku i druge uslužne djelatnosti.

Cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 47 neprijavljenih radnika, 48 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune,14 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 17 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odborenja zapečaćeno je 39 objekata i u 108 inspekcijskih nadzora podneseni su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 237.000,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

"Porezna uprava zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika i posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja", navedeno je u saopćenju Porezne uprave FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije