Izvršena analiza avionske nesreće u BiH: Kako su ugašena dva života?

1
Radiosarajevo.ba
Izvršena analiza avionske nesreće u BiH: Kako su ugašena dva života?
Arhiv / Mjesto pada aviona na Kozari

Komisija za provođenje istrage uzroka avionske nesreće aviona PAPER PA-28, registarskih oznaka YU-DCX, koja se dogodila 10. decembra 2020. na lokalitetu planine Kozare, je na ekspertskom nivou izvršila cjelovitu analizu prikupljenih činjenica koje su direktno doprinijele nesreći, utvrdila zaključke o nesreći i predložila sigurnosne preporuke.

Prema planu i procedurama rada, Komisija je sačinila Nacrt završnog izvještaja o provođenju istrage uzroka ove avionske nesreće i, u skladu sa Aneksom 13, uz Konvenciju o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu (ICAO) Poglavlje 6 i članom 15. Pravilnika o istraživanju nesreća i ozbiljnih incidenata zrakoplova, dostavila ga državi operatora i registra te operatoru u Republici Srbiji i relevantnim zrakoplovnim subjektima u Bosni i Hercegovini radi davanja eventualnih komentara.

Dostavljene komentare Komisija će detaljno razmotriti i sve opravdane usvojiti i unijeti u završni izvještaj, nakon čega će Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine objaviti potpune i konačne rezultate istrage.

Cilj istrage nije da određuje krivca ili utvrđuje odgovornost, već sprečavanje incidenata i nesreća u avijaciji, saopćeno je iz Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Podsjetimo, dvoje ljudi je preminulo od velikog broja povreda koje su zadobili tokom pada aviona. U avionu su bili muškarac iz Srbije i žena iz Moldavije sa rumunskim državljanstvom, inače majka dvoje djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije