Iznuđivači iz Službe za odnose sa strancima BiH iza rešetaka

Radiosarajevo.ba
Iznuđivači iz Službe za odnose sa strancima BiH iza rešetaka

Odlukom Suda BiH Borisu Kordiću, šefu terenskog centra Službe za poslove sa strancima,  Josipu Kvesiću, inspektoru za strance u Mostaru, Vlatki Puljić i Luci Cobra određen je jednomjesečni pritvor, a zbog sumnje da su formirali organiziranu kriminalnu grupu koja je počinila krivična djela zloupotreba položaja ali i iznude. Podsjećamo, oni su uhapšeni u policijskoj akciji "Pelegrino" koja je izvedena protekle sedmice.

Kako smo mogli saznati,  oni se sumnjiče  da su pomenuta krivična djela počinili  na štetu Italijana Luigi De Ludicibusa, vlasnika firme d.o.o. Shara Argenteria iz Međugorja, te talijanske humanitarnog udruženja NVO Nuovi Orizzonti iz Bijakovića koja je lani bila na stranicama crnih hronika zbog provedbe istrage oko (ne)pravilnosti njezina rada Očito tada i nastaju problemi osumnjičenih.

Naime, prema prijavi, u tom je slučaju sporan petnaestogodišnji ugovor o iznajmljivanju objekta “Nuovi Orizzonti”, sklopljen s Vlatkom Puljić, direktoricom firme Vlamont iz Čitluka, a koji je sačinio nekadašnji advokat ovog udruženja, prema kojem bi prva godina bila besplatna, dok bi ostatak plaćao10.000 eura na godišnjoj razini. Tek nakon toga iz ovog udruženja su počeli spominjati   ucjenu’, iako je taj ugovor potpisan u više primjeraka.

Kako se opet navodi u ovoj prijavi, u prvom slučaju se radilo o ‘iznudi’, i to nepreciziranom iznosu, navodno od 20 do 30.000 eura, što pomalo čudi budući da je također u sve to bio uključen prikriveni istražitelj. Ponovo neslužbeno, u tom slučaju se navodi problem između Italijana Luigia i Službe za strance RU Mostar koji je izbio još u oktobru prošle godine, kada mu je oduzet pasoš zbog dužeg boravka u BiH od zakonski propisanog. 

Zanimljivo je da je baš Kordić odbio primiti kovertu u kojoj se nalazilo 2.500 maraka, a to se kasnije tumačilo kao  je želio više ali se to tek trebalo dokazati. Međutim, uslijedila je akcija, što će očito biti predje tražio još, šmetom sudskog epiloga koji će uslijediti.

U akciji Pelegrino izvršeni su pretresi u općinama Mostar, Grude i Čapljina a cijeli slučaj je, kao što smo već pisali, rezultat inicijative i višemjesečnih aktivnosti Inspektorata unutarnje kontrole Službe za poslove sa strancima.

Inače, protiv Kordića je prethodno pokrenut i diskciplinski postupak zbog navodnih neregularnosti oko produljenja boravka 25-godišnje Crnogorke iz Rožaja, inače studentice, upravo one koja je još od lani tvrdila da joj se ‘upucavao’ šef Službe za strance BiH u Sarajevu te time, kako je govorila, iskorištavao njezinu nezavidnu situaciju strakinje u BiH,

Kako je saopćeno iz Suda BiH, uvidom u podneseni dokazni materijal utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete, te je  pritvor osumnjičenim Kordiću, Kvesiću i Cobri određen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, ometanje krivičnog postupka uticajem na svjedoke, te zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti ili dovršiti krivično djelo. 

Vlatki Puljić je pritvor određen jer bi u suprotnom mogla ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, te zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičena ponoviti ili dovršiti krivično djelo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije