Istražili smo na koliko mogu biti osuđeni učesnici incidenta na Ilidži ako im se dokaže krivica

7
A. S.
Istražili smo na koliko mogu biti osuđeni učesnici incidenta na Ilidži ako im se dokaže krivica
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sarajevska policija / Ilustracija

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo predali su u nedjelju navečer, 15. januara, 10 osumnjičenih osoba za napad na grupu roditelja iz Beograda na Ilidži, u kpojem je povrijeđena jedna osoba iz Srbije, u nadležnost Tužilaštva KS.

Podsjetimo, ranije se nad njima vršila kriminalistička obrada u MUP-u KS.

Portal Radiosarajevo.ba je već objavio imena uhapšenih: 1. E. B. rođen 2003.g. (Sarajevo), 2. A. T. rođen 1996.g. (Ilidža), 3. H. D. rođen 1995.g. (Ilidža), 4. E. H. rođen 2000.g. (Vogošća), 5. A. H. rođen 2002.g. (Sarajevo), 6. B. O. rođen 2002.g. (Sarajevo), 7. E. B. rođen 2003.g. Sarajevo), 8. B. H. rođen 2001.g. Sarajevo), 9. M. P. rođen 2001.g (Sarajevo), 10. S. K. rođen 2002.g. (Sarajevo).

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Imena i prezimena su poznati redakciji, a prema Krivičnom zakonu njihova imena mediji ne smiju objaviti dok ne bude podignuta optužnica.

Objavljena imena svih 10 huligana koji su učestvovali u incidentu na Ilidži

Objavljena imena svih 10 huligana koji su učestvovali u incidentu na Ilidži

Svih 10 uhapšenih se terete za krivično djelo "Nasilničko ponašanje". Zanimalo nas šta očekuje uhapšene tokom sudskog procesa, pa smo kontaktirali poznatog sarajevskog advokata, koji nam je dao prve ulazne projekcije.

"Obilježje djela je Nasilničko ponašanje, tako da postoji nekoliko mogućih ishoda. Onaj najbolji za uhapšene je da budu osuđeni na uvjetnu kaznu. S obzirom na to da su momci mladi, a koliko sam upratio radi se o mladića od oko 20 godina, moguće je da mnogi od njih budu osuđeni na uvjetnu kaznu, jer vjerujem da u dosijeu nemaju ranijih kazni", priča advokat iz Sarajeva za portal Radiosarajevo.ba.

On tvrdi da težu kaznu mogu učekivati osobe koje su učestvovale u napadu i povredi osobe iz Srbije, koja je napadnuta nožem.

KK Ilidža: 'Hvala djeci i našem Danku iz Srbije i djeci. Vidimo se uskoro'

KK Ilidža: 'Hvala djeci i našem Danku iz Srbije i djeci. Vidimo se uskoro'

"Tada se može očekivati i presuda za zatvorsku kaznu i osuđeni mogu dobiti od tri do šest mjeseci zatvora. Ne znam sve okolnosti slučaja koji se dogodio, da li se pojedincima može dokazati da su izvršili napad nožem. Ako slučaj bude izolovan, tipa da se od njih 10 pronađe osoba koja je izvršila napad nožem i nanijela tjelesne povrede, tada se može za ta lica odrediti zatvorska kazna", dodao je naš sagovornik.

Na kraju on je istakao da će za sve uhapšene biti važan današnji susret sa tužiteljem u Tužilaštvu KS gdje će svi biti dodatno saslušani.

"Ako im tužitelj u Tužilaštvu KS danas nakon saslušanja odredi pritvor, onda sve to implicira  da bi mnogi od njih mogli dobiti zatvorske kazne", podvukao je poznati sarajevski advokat za portal Radiosarajevo.ba, koji je zbog kompleksnog slučaja želio ostati anoniman.

Podsjetimo, sarajevska policija je identifikovala, pronašla i uhapsila 10 lica osumnjičena za krivično djelo "Nasilničko ponašanje", koji se terete da su u hotelu napali na internacionalnom turniru osobe iz Beograda, te da je diskvalifikovana ekipa iz Splita čija su djeca na Ilidži skandirala “Ubij Srbina”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije