Irfan Nefić: Sigurnosna situacija u Sarajevu je zadovoljavajuća, građani ne trebaju brinuti

Radiosarajevo.ba
Irfan Nefić: Sigurnosna situacija u Sarajevu je zadovoljavajuća, građani ne trebaju brinuti

Nekoliko je gorućih problema u Kantonu Sarajevo zbog kojih su građani s razlogom zabrinuti. Jedan od njih je svakako sigurnosna situacija, koja sudeći prema onome što se u posljednje vrijeme dešava, nikako ne može biti dobra.

FOTO: Pljačka banke u Sarajevu, tramvajski saobraćaj obustavlje

Vatreni početak 2016. u Sarajevu: Pucnjave, pljačke, požari... (MAPA)

Prošla su 24 sata otkako se u centru Sarajeva dogodila pljačka banke. Pljačkaši su u sarajevskom naselju Socijalno opljačkali poslovnicu Intesa San Paolo banku, ukrali još uvijek neutvrđenu sumu novcu i kako to obično biva, pobjeli u nepoznatom pravcu.

Prema posljednjim informacijama iz MUP-a KS-a, policija još uvijek aktivno traga za pljačkašima, a njihova poruka građanima je da trebaju ostati mirni i neuspaničeni.

U Ministarstvu za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo, imaju drukčije mišljenje kada je u pitanju sigurnosna situacija, u odnosu na građane. Kako je u Dnevniku Televizije Sarajevo izjavio Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS-a, sigurnosna situacija u Sarajevu je zadovoljavajuća.

"Građanima mogu kazati da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća, prošle godine smo imali manje krivičnih djela 2014. godinu. Što se tiče sinoćnje pljačke banke, policija i dalje traga za pljačkašima, već smo obavili razgovore s nekim licima na koje sumnjamo da bi mogli biti umiješani, ali još ništa nije zvanično", kazao je Nefić u Dnevniku TVSA.

Na pitanje kako se u Kantonu Sarajevo može smanjiti broj vatrenog oružja, s obzirom na to da se u posljednje vrijeme upravo ono najviše koristi prilikom razbojništava i pljački, Nefić je ponovo istaknuo da policijski službenici preduzimaju sve potrebne radnje.

"Naši policijski službenici prilikom redovne kontrole saobraćaja pronalaze mnogo oružja. Također radimo i akcije gdje građani mogu predati oružjee policiji. Znate, postoji vatreno oružje za koje u MUP-u možete dobiti dozvolu, a za koje ne možete. Posljednje tri godine smo inicirali izmjenu i dopunu Zakona da kazna za nedozvoljeno držanje oružja bude od 3 do 6 godian, ali u tome nismo uspjeli", doda je Nefić.

Istaknuo je također da su policijski službenici u 2015. god su pronašli 70 pištolja, 22 bombe i 2000 komada municije. U akciji Žetva sakupljeno je 8 pištolja i 700 komada muncije, a prema Nefićevim riječima, oružja još ima kod građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije