Inspekcija na Stupu: Izdavali besplatne obroke migrantima bez dozvole

Anadolija
Inspekcija na Stupu: Izdavali besplatne obroke migrantima bez dozvole
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Pripadnici Službe za poslove sa strancima u zajedničkoj akciji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Građevinskom inspekcijom Općine Ilidža, izvršili su danas inspekcijsku kontrolu na području Stupa, na lokalitetu na kojem se pružaju usluge izdavanja besplatnih obroka za migrante.

Tom prilikom, utvrđeno je da odgovorno lice organizacije koja pruža usluge izdavanja besplatnih obroka za migrante nema odgovarajuće dozvole za obavljanje navedenih aktivnosti i da sedam stranih državljana Evropske unije, koji se predstavljaju kao volonteri, nemaju regulisan boravišni status u BiH. Služba je, u skladu sa Zakonom o strancima, procesuirala strane državljane zbog nepoštivanja propisa Bosne i Hercegovine, a MUP Kantona Sarajevo i Građevinska inspekcija općine Ilidža su preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

U sklopu navedene akcije, obavljene su koordinacijske aktivnosti vezane za uključivanje i drugih inspekcija u skladu sa zakonom.

Služba za poslove sa strancima ovim putem poziva građane i nevladine organizacije da se ne uključuju u bilo kakve organizovane aktivnosti koje se tiču transporta, smještaja, a pogotovo ishrane migranata, jer pripremanjem obroka od strane neovlaštenih lica, volontera i u neadekvatnim prostorima i uslovima, isti dovode u opasnost sebe i migrante zbog mogućnosti masovnih trovanja hranom i širenja epidemija zaraznih oboljenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije