Imamo li neslavnog rekordera: U Banjoj Luci za dvije godine obio 27 kuća i stanova

1
Radiosarajevo.ba
Imamo li neslavnog rekordera: U Banjoj Luci za dvije godine obio 27 kuća i stanova
Foto: Pixabay / Lopov / Ilustracija

Osnovni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka protiv Gabrijela Mitovića (42) iz ovog grada jer se sumnjiči da je za dvije godine obio 27 kuća i stanova.

Podsjetimo, Mitović je uhapšen u novembru prošle godine zbog sumnje da je provalio u tri stana iz kojih je krao novac, nakit, dukate i druge dragocjenosti vrijedne oko 27.000 KM, te mjesec kasnije, kada je bio optužen za sedam provala. Priveden je u sklopu akcije "Balkon".

Kako se navodi u optužnici, Mitović je od 14. januara 2021. godine do 9. aprila 2023. godine na području Banja Luke u više navrata provaljivanjem u kuće i stanove, oduzeo tuđu pokretnu stvar u namjeri da je protivpravno prisvoji, te je u više navrata provaljivanjem pokušao oduzeti tuđu pokretnu stvar, a vrijednost ukradene stvari prelazi iznos od 10.000 konvertibilnih maraka. U optužnici se Mitović tereti za 27 provala i za produženo krivično djelo teška krađa.

Reakcija udruženja žrtava na govor Cvijanović: Sramno, neljudski i izvan svih ljudskih normi

Reakcija udruženja žrtava na govor Cvijanović: Sramno, neljudski i izvan svih ljudskih normi

Između ostalog, on se sumnjiči da je 15. oktobra prošle godine u ulici Rajka Bosnića došao do stana D. V. M., popeo se na zaključan balkon koji je uz pomoć alata i fizičke snage otvorio i ušao u stan, te otuđio veću količinu stvari.

"Sedmog novembra 2022. godine od 17.50 do 20 sati u Banjoj Luci u namjeri protivpravnog prisvajanja, došao do stana M. K., nakon čega se popeo na balkon, te upotrebom fizičke snage i podesnog alata djelovao na zaključana balkonska vrata, te ista nasilno otvorio i ušao u unutrašnjost stana, gdje je pronašao i otuđio veću količinu stvari nanijevši imovinsku štetu od oko 1.500 KM", stoji u optužnici.

On se tereti i da je od 27. do 30. januara 2021. godine došao do kuće F. Ž., te je upotrebom fizičke snage i alata izbacio iz ležišta prozor kuće, ušao u unutrašnjost, te uzeo i prisvojio 5.200 KM.

Mitović se tereti da je od 12. do 19. januara 2021. godine došao i do kuće V. M., razbio staklo prozora od spavaće sobe, te otuđio stvari koje su procjenjene na oko 3.000 KM.

"Od 4. do 7. oktobra, on se tereti da je u ulici Sime Miljuša došao do stana M. B., te se uz pomoć merdevina popeo do balkonskih vrata koja je nasilno otvorio te prisvojio novac u iznosu od 1.500 eura, rezervni ključ od stana, vlasničku knjižicu od automobila Grand Picaso, dvije zlatne burme, ogrlicu od bijelog zlata, dva ručna sata, te druge stvari i oštetio vlasnika za ukupno 6.500 KM", piše u optužnici.

Mitović se, između ostalog, tereti i da je 6. marta ove godine od 14.20 do 22.15 časova došao do stana R. Z. koji nije bio u stanu, te se popeo na balkon, ušao nasilno u stan, te ukrao stvari koje su vrijedne oko 7.000 KM.

"Devetog aprila ove godine u Banjoj Luci došao je do stana oštećenog P. I., nakon čega se iskoristivši odsustvo vlasnika, popeo na balkon, nasilno ušao u unutrašnjost stana, te uzeo i prisvojio veću količinu zlatnog nakita i druge stvari i za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist od oko 5.000 KM", stoji u optužnici.

Dodaje se da je od 30. decembra prošle godine do 2. januara 2023. godine došao do stambene zgrade u kojoj se nalazi stan oštećene R. B., nakon čega se popeo na balkon stana, nasilno ušao, te prisvojio satove i nakit vrijednosti 15.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije