Gacko: Pretresi zbog pranja novca, na meti braća Vučenović

Radiosarajevo.ba
Gacko: Pretresi zbog pranja novca, na meti braća Vučenović

Pripadnici Službe za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom RS-a pretresaju više lokacija na području općine Gacko.

Glasnogovornica MUP-a RS-a Mirna Šoja potvrdila nam je da se pretresi vrše u okviru istrage Specijalnog tužilaštva Republike Srpske u vezi s krivičnim djelom pranje novca.

Nezvanično se moglo saznati da su u toku pretresi privatnih kuća i preduzeća u vlasništvu Bože, Milana i Saše Vučenovića u Gacku, a koji su već neko vrijeme u bjekstvu. Također su pretreseni i hotel "Metohija" i Planinsko dobro.

Osnovni sud u Trebinju je 6. juna prošle godine donio rješenje o blokadi imovine braći Vučenović, vrijedne oko 6,5 miliona KM, zbog sumnje da su počinili krivično djelo - pranja novca.  

Kako je tada saopšteno, na teritoriji Srpske blokirana je imovina vrijedna oko pet miliona, a u Crnoj Gori oko 1,5 miliona maraka. Tokom višemjesečne istrage MUP-a RS utvrđeno je da su Vučenovići pranjem novca stekli protivpravnu imovinsku korist od oko 13,5 miliona maraka.
 
Navodno, oni su nezakonito stečeni novac prebacivali na svoje devizne račune, posle čega su ih daljim novčanim transakcijama integrisali u legalne novčane tokove u Republici Srpskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije