Falsifikovali lične karte da bi položili ispit koji je karta za odlazak iz zemlje

Radiosarajevo.ba
Falsifikovali lične karte da bi položili ispit koji je karta za odlazak iz zemlje
Arhiv / NE KORISTITI OVU SLIKU, AUTOR JE KLIX!

Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka u saradnji sa Upravom kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, 27.10.2018. godine, realizovali su akciju kodnog naziva "Ispit" koja je imala za cilj rasvjetljavanje krivičnih djela "Falsifikovanje isprave" izvršenih na području grada Banje Luke.

"Na osnovu prikupljenih dokaza i informacija policijski službenici su na području grada Banja Luka, identifikovali i lišili slobode A.K.(1989) iz Banje Luke, osumnjičenog da je u vremenskom periodu od maja do oktobra 2018. godine, preko društvene mreže pronašao lice iz Republike Srbije, koje se bavi izradom falsifikovanih dokumenata", saopćeno je iz MUP-a RS. 

"Osumnjičeni je od njega naručio lične karte koje su izrađene na osnovu dostavljenih fotografija i ličnih podataka lica za koje je trebalo da se polaže ispit pred komisijom za dobijanje certifikata o položenom ispitu njemačkog jezika, radi kvalifikacije i dobijanja radnog mjesta i radnje dozvole u zemljama Evropske unije.

Daljim radom utvrđeno je da su lica D.D.(1977) iz Banje Luke i S.K.(1993) iz Gradiške, za novčani iznos od 200,00 KM, na osnovu falsifikovanih ličnih karti sa njihovim fotografijama, a ličnim podacima lica za koja su polagali ispite, odlazili da polažu ispite u Banjoj Luci i Doboju i dobijali certifikate o položenom njemačkom ispitu", navodi se. 

O svim činjenicama obavješten je dežurni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka koji je naložio da se u redovnoj proceduri dostavi izvještaj protiv pomenutih lica za krivična djela "Falsifikovanje isprave", te da se nastavi rad u cilju utvrđivanja eventulanog postojanja i drugih lica koja se mogu dovesti u vezu sa navedenim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije