Epilog užasnog slučaja u BiH: Tjerali djecu na prosjačenje, osuđeni na 20 godina zatvora

4
Radiosarajevo.ba
Epilog užasnog slučaja u BiH: Tjerali djecu na prosjačenje, osuđeni na 20 godina zatvora
FOTO: Pixabay / Prosjačenje / Ilustracija

Kantonalni sud u Zenici osudio je u prvostepenoj presudi Mirsada Crnovića, Hasibu Šuvalić i Rafika Dedića na ukupno 20 godina zatvora zbog krivičnog djela organizovana trgovina ljudima.

Kako piše u presudi, Crnović je osuđen na 10 godina zatvora, a Šuvalićeva i Dedić na po pet godina.

U optužnici Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona piše da je Crnović od augusta 2020. godine do maja 2021. godine organizovao i rukovodio grupom ljudi u kojoj je zajedno sa Šuvalićevom i Dedićem činio krivično djelo trgovine ljudima u svrhu iskorištavanja prisilnim prosjačenjem.

Prošle su 32 godine od masakra u Ferhadiji: Ubijeni jer su čekali u redu za hljeb

Prošle su 32 godine od masakra u Ferhadiji: Ubijeni jer su čekali u redu za hljeb

"Od augusta 2020. godine do aprila 2021. godine, zajednički i dogovoreno, na području Kaknja, Ilijaša, Visokog, Bihaća, Prijedora, Mostara, Busovače i Livna su tjerali maloljetnike na prosjačenje. Crnović i Šuvalićeva su živjeli u vanbračnoj zajednici u Sopotnici u Kaknju i sa njenih petoro vanbračne djece, kćerke S. Š., sinom A. Š., kćerkom DŽ. Š., sinom E. Š., i sinom D. Š. U namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, Mirsad je bio svjestan da navodi i prevozi osobe koje nisu navršile 18 godina života u svrhu iskorištavanja prisilnim prosjačenjem, što je i htio, a Hasiba svjesna da navodi i predaje Mirsadu svoju djecu koja nisu navršila 18 godina života u svrhu iskorištavanja prisilnim prosjačenjem", piše u optužnici.

Dalje piše da su, koristeći nedovoljnu duševnu razvijenost, s obzirom na to da se radilo o djeci, prijetnjom upotrebe sile i koristeći bespomoćnost djece, te korištenjem metoda psihičkog i fizičkog zlostavljanja zbog neposluha navodili ih na prosjačenje.

"Skoro svako jutro budili su rano djecu, bez obzira na vremenske prilike, čak i po hladnom vremenu i niskim temperaturama, u situaciji kada su djeca bila i bez odgovarajuće odjeće i obuće, pa ih je takve Mirsad vozilom Golf 2 razvozio na više lokacija po naznačenim gradovima gdje su djeca za vrijeme prosjačenja neposredno nadzirana od strane Mirsada putem telefona, davanjem uputa i kontrole sakupljanja novca i hrane i sprečavanja trošenja novca od strane djece, prisiljavajući ih da prosjače i da ispruženih ruku od građana traže milostinju u novcu i hrani, te da svako dijete mora dnevno sakupiti u prosjeku između 30 i 80 KM, a nerijetko i više, kao i hranu. U Busovači su 8. februara 2021. godine u prosjačenju bile zatečene S.Š. i DŽ. Š. i smještene u JU "Dom-Porodica" Zenica sve do 5. maja 2021. godine kada ih je preuzela Hasiba, nakon čega su nastavili prisiljavati i tjerati djecu na prosjačenje", stoji u optužnici.

Prvostepena presuda u Tuzli: Djecu tjerali na prosjačenje pa dobili ukupno 74 godine zatvora

Prvostepena presuda u Tuzli: Djecu tjerali na prosjačenje pa dobili ukupno 74 godine zatvora

Ističe se da ih je Mirsad putem telefona pitao: "A koliko ste zaradili, imate li hrane", "Bolje nemoj da me čekaš kad ja dođem po nju, jesi l' me čuo?!", "Znaš šta ću ti radit, sad kad dođem po tebe?", "Zapamti, ima da ti ruke lomim!", "Ima da te tučem ko čo'jek, ko mangupa, jesi čuo?" i tako dalje.

"Kada joj saopće da su manje isprosili novca, Hasiba je govorila, između ostalog: "A, koliko si uz'o", pa kad je A. obavijesti da je zaradio 30 KM, govorila je: "Nemoj po gradu, nego gdje je te ostavio, znaš kako je ljut, već kad možeš radit, nemoj da bez veze te udara i galami na tebe, radi", zbog čega su djeca pod prijetnjom fizičke sile morala od građana tražiti novac i nakon toga taj novac predavati Mirsadu i Hasibi.

Nakon toga su zajednički na duži period predali A. Š. Dediću u Ilijašu, koji ga je navodio i prevozio do mjesta prosjačenja, pa ga zajedno sa Mirsadom i Hasibom kontrolisao putem telefona i tjerao A. Š. da prosjači, pa ga je 24. novembra 2020. godine u Visokom ugrizao pas, ali su ga i sa inficiranom ranom prisiljavali da nastavi prositi pod nadzorom Refika", ističe se, između ostalog, u optužnici, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije