Epilog hapšenja u Sarajevo Toweru: Tužilaštvo traži pritvor za plaćene ubice iz Srbije

1
Radiosarajevo.ba
Epilog hapšenja u Sarajevo Toweru: Tužilaštvo traži pritvor za plaćene ubice iz Srbije
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sarajevski specijalci / Ilustracija

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo predložilo je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora za državljane Srbije Duška Jovanovića Gibu i Darka Dulovića, osumnjičenima za krivično djelo krivotvorenje isprave.

"Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela", saopćeno je iz Kantonalnog tužoilaštva Sarajevo.

Podsjetimo, Jovanović i Dulović uhapšeni su u akciji sarajevske policije u nedjelju, 17. septembra.

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Njih dvojica su boravili u elitnoj zgradi Sarajevo Tower u naselju Pofalići gdje su prethodno iznajmili stan u kojem su bili smješteni. Oni su uhapšeni po Interpolovoj potjernici iz Srbije.

Ranije je iz sarajevske policije potvrđeno da je hapšenje Srbijanaca obavljeno u saradnji s pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

U trenutku hapšenja imali su identifikaciona dokumenta Bosne i Hercegovine, s identitetima različitim od stvarnih.

Kako je ranije objavila Istraga.ba, Dušan Jovanović Giba je, kao plaćeni ubica, dovođen u vezu sa likvidacijama pripadnika "škaljarskog klana". Njegovo ime pominjano je i tokom suđenja Veljku Belivuku, poznatijem kao Velja Nevolja i Marku Miljkoviću.

Svjedok Bojan Hrvatin je pred Specijalnim sudom u Beogradu izjavio da je Jovanović Giba na Krfu likvidirao Alana Kožara i Damira Hadžića, pripadnike škaljarskog klana.

S druge strane, Duloviću se ranije sudilo za ubistvo Siniše Milića, bliskog saradnika Luke Bojovića. Tokom postupka Dulović je bio u bjekstvu. Krajem decembra prošle godine Viši sud u Beogradu ga je oslobodio odgovornosti da je 19. juna 2018. na Autokomandi pomagao u ubistvu pripadnika "škaljarskog klana" Siniše Milića Bosketa (45), prijatelja Luke Bojovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije