Dvojici braće zbog teških krađa produžen pritvor u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Dvojici braće zbog teških krađa produžen pritvor u BiH
FOTO: Arhiv / Ilustracija ( Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom produžio je pritvor M. K. (21) i njegovom bratu S. K. (23) uhapšenim prošlog mjeseca zbog serije teških krađa u tom gradu.

Zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna višestrukim povratnicima u vršenju imovinskih krivičnih djela pritvor je produžen za dva mjeseca.

U okviru istrage koja se vodi pod nadzorom Tužilaštva, Policija Brčko distrikta BiH uhapsila je prošlog mjeseca M. K. i S. K. iz Brčkog zbog sumnje da su zadnjih nekoliko mjeseci u tom gradu, nakon provaljivanja u zatvorene objekte, oduzimali imovinu privrednih subjekata i građana. Oni su, zajedno s D. N. (24), osumnjičeni da su od jula do početka novembra, pojedinačno ili u saizvršilaštvu, čak dvadeset puta provalili u trgovinske i zanatske objekte, sportske kladionice te u porodične kuće i automobile, odakle su zatim oduzimali pronađeni novac i druge vrijednosti.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Sumnja se da su njih dvojica zajedno odgovorni za četiri slučaja, a da je u devet navrata S.K. nastupao sam, dok je M.K. počinio sedam teških krađa, sam ili u saizvršilaštvu s D. N.

Pošto su otkriveni i dovedeni u direktnu vezu s krivičnim djelima, Policija Brčko distrikta prošlog mjeseca lišila ih je slobode, te ih nakon kriminalističke obrade predala Tužilaštvu Distrikta. Da bi osiguralo njihovo daljnje prisustvo i uspješno vođenje krivičnog postupka, Tužilaštvo je nakon ispitivanja osumnjičenih podnijelo prijedlog sudu da im obojici odredi pritvor, što je sud prihvatio odredivši im pritvor u trajanju od jednog mjeseca.

Prije isteka pritvora, a usljed ocjene da i dalje postoji opasnost da će ponoviti krivično djelo, Tužilaštvo je od suda zatražilo produženje ove mjere. Prihvativši tužilački prijedlog, sud je osumnjičenima M. K. i S. K. produžio pritvor za još dva mjeseca. Neovisno od odluke po žalbi, koju pritvoreni mogu izjaviti Apelacionom sudu Distrikta, Tužilaštvo i Policija nastavljaju istragu protiv trojice osumnjičenih za krivično djelo teške krađe (iz člana 281 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije