Dječak u banjalučkoj školi popio otrov na velikom odmoru

Radiosarajevo.ba
Dječak u banjalučkoj školi popio otrov na velikom odmoru
Učenici šestog razreda na velikom odmoru otvorili su kutiju s mišjim otrovom, postavljenu u kabinetu informatike, ali su srećom prošli bez zdravstvenih tegoba.

Kako piše Blic, sve se odigralo u srijedu za vrijeme druge smjene u OŠ Branko Ćopić u banjalučkom naselju Borik, gdje je nekoliko učenika pronašlo kutiju s otrovom iza ormara u učionici.

Djeca su se navodno šalila da je riječ o bombonama, nakon čega je jedan dječak otrov i probao. Ipak, učenici su se ubrzo uspaničili i pozvali nadležne u školi, koji su obavijestili roditelje.

Dječak se odmah javio porodičnom ljekaru, koji ga je uputio u bolnicu na Paprikovcu.

Doktor Dario Đukić iz Klinike za dječije bolesti UKC RS, potvrdio je da je riječ o slučajnom trovanju djeteta.

"U Kliniku za dječije bolesti dijete je primljeno dobrog općeg stanja, te nije bilo potrebe za ispiranjem želuca. Nakon opservacije dijete je pušteno kući uz preporuke ljekara“, rekao je Đukić.

Kako je igra učenika prešla granicu, u školi još ne znaju. Ističu da je kutijica s otrovom bila dobro skrivena, iza ormara i zaštićena s nekoliko kesa, te nikome nije jasno kako su je djeca uopće uspjela pronaći.

Direktorica Branislava Pejašinović kaže za Blic da im se četvero učenika prijavilo da su učestvovali u "neslanoj šali", kao i da je riječ o učenicima primjernog vladanja.

Nikada ranije, tvrdi ona, nisu imali ovakav slučaj u školi.

"Škole su u obavezi da redovno vrše deratizaciju, pa tako i mi. Učenici su uspjeli pronaći kutijicu koja je bila dobro skrivena, na kutiji jasno piše da je otrov i da se ne dira. Unutra je još bila i zatvorena kesica koju su oni međutim otvorili. Kada smo saznali pozvali smo roditelje, neka djeca su bila i na ljekarskom pregledu, ali srećom, problema nema, svi se dobro osjećaju“, potvrdila je direktorica Branislava Pejašinović i dodala da nema potrebe za njihovim izostankom iz škole.

S učenicima je već pričao psiholog, ali i s ostalim osnovcima u školi dodatno će biti razgovora o ovom problemu, kako se ovako opasne stvari više nikada ne bi ponovile.

U firmi Eko bel koja vrši deratizaciju na području Banja Luke, kažu da su ih iz škole obavijestili o slučaju, i njihove ekipe juče su odmah obišle tu ustanovu u Boriku.

Podsjećaju da su deratizaciju škole uradili 18. septembra prema pravilima struke, te da u objektu ima oko trideset kutija na kojima stoji znak upozorenja "pazi, otrov", ali je samo jedna u učionici.

"Kako bi se izbjegao kontakt s deratizacionim kutijama one se postavljaju na skrovita mjesta, van domašaja djece, van kabineta, obično u pomoćnim prostorijama objekata gdje je i najčešća frekvencija aktivnosti glodara. I strogo je zabranjeno dirati mamke i premještati deratizacione kutije. U školi Branko Ćopić je evidentiran problem s glodarima u kabinetu informatike, gdje su glodari izazvali štetu na kablovima računara, te je iz toga razloga rodenticid postavljen ispod ormara u kabinetu, ali ne na vidno mjesto“, kaže direktor Vladimir Šušnjar.

Napominje da su "rodenticide postavili u skladu s pravilima struke, na skrovitim mjestima, uz vidna obavještenja o mjerama opreza, te da je tok događaja izvan njihove kontrole", piše Blic

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije