Dječačić (2) umro nakon što je dva sata bio u užarenom autu, policija uhapsila majku i partnera

1
Radiosarajevo.ba
Dječačić (2) umro nakon što je dva sata bio u užarenom autu, policija uhapsila majku i partnera
Foto: RTV SLO / Policija na terenu

U Sv. Lovrencu u općini Prebold, prije 13 sati, dijete mlađe od dvije godine ostalo je zatvoreno u automobilu na suncu, parkiranom ispred kuće, i preminulo u zagrijanom vozilu.

Policija istražuje sumnju da je počinjeno kazneno djelo izazivanja smrti uslijed nemara. Unatoč brzoj intervenciji prolaznika, pružanju prve pomoći i pomoći dobrovoljnih vatrogasaca iz Prebolda i Sv. Lovrenca te aktiviranju helikoptera Slovenske vojske iz Maribora, dijete je preminulo na mjestu događaja, saopćila je Uprava za zaštitu i spašavanje.

Tragični događaj dogodio se ispred kuće gdje je nesretno dijete živjelo sa majkom i njenim partnerom, saopćila je Barbara Štor u emisiji "Odmevi".

Proslava Prvog maja na Bunici: Uživanje uz obavezni roštilj i sportske igre

Proslava Prvog maja na Bunici: Uživanje uz obavezni roštilj i sportske igre

Dijete je bilo u vrućem automobilu parkiranom na suncu najmanje dva sata. Koliko je temperatura unutar vozila porasla u tom vremenu nije poznato, no činjenica je da je danas termometar na mnogim mjestima prešao 30 stepeni, a u tom slučaju temperatura unutar vozila nakon jednog sata može biti više od 45 stepena.

Kada su stigli spasitelji, pokušali su oživjeti dječaka, ali neuspješno, jer je dijete već neko vrijeme bilo mrtvo.

Umro palestinski dječak kojeg su upucale izraelske snage: Stotine prisutnih na sahrani trogodišnjaka

Umro palestinski dječak kojeg su upucale izraelske snage: Stotine prisutnih na sahrani trogodišnjaka

Na mjesto događaja stigli su i državni tužitelj i istražni sudac koji su naložili sudsku obdukciju kako bi se preciznije utvrdio uzrok smrti djeteta.

Dvije osobe su pritvorene, a istraga se provodi u smjeru sumnje da je počinjeno kazneno djelo izazivanja smrti uslijed nemara. Za spomenuto kazneno djelo prijeti kazna do pet godina zatvora. "Trenutno imamo pritvorene dvije osobe zbog kaznenog djela izazivanja smrti uslijed nemara, trenutno su obje pregledane od strane doktora, a dalje ćemo prikupljati informacije i od njih. Trenutno su majka i njen partner lišeni slobode", izjavio je predstavnik PU Celje, Aleš Slapnik. Pritvoreni će biti zadržani 48 sati.

Mostar: Dijete (4) palo sa drugog sprata tržnog centra

Mostar: Dijete (4) palo sa drugog sprata tržnog centra

Gradonačelnik Prebolda, Marko Repnik, izjavio je za STA da su stanovnici Prebolda šokirani tragičnim događajem koji se dogodio u njihovoj općini.

"Tužno je da neodgovornost roditelja, odnosno odraslih najviše ugrožava djecu. Roditelji koji bi trebali zaštititi djecu po svaku cijenu, svojim neodgovornim postupcima im nanose štetu. Ovaj put, na veliku žalost, čak i tragično. Osvijestimo se i počnimo svoje postupke provoditi odgovorno", izjavio je Repnik.

Upozorenje: Nikada ne ostavljajte nikoga u zatvorenom vozilu

Određen pritvor osumnjičenom za ubistvo u Bosanskom Novom

Određen pritvor osumnjičenom za ubistvo u Bosanskom Novom

Policija ponovno upozorava sve da nikada ne ostavljaju nikoga u zatvorenom vozilu, posebno tokom vrućih ljetnih dana, čak i ako napuste vozilo samo na vrlo kratko vrijeme. Unutrašnjost vozila se iznimno brzo zagrijava pri visokim vanjskim temperaturama, a svako zadržavanje u zatvorenom vozilu može brzo postati fatalno.

Ljeti, kada temperatura pređe 30 stepeni, temperatura u vozilu parkiranom na suncu može se brzo podići na više od 50 stepeni. Posebno su u opasnosti djeca, jer se njihovo tijelo zagrijava tri do pet puta brže nego kod odraslih, navodi Nacionalni institut za javno zdravstvo. Mališani sami ne mogu sebi pomoći, otkopčati se, otvoriti prozore ili napustiti automobil, piše Rtvslo.si.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije