Direktor RMU Kakanj: Radnika pregazila mašina dok je ispuštao zrak

Anadolija
Direktor RMU Kakanj: Radnika pregazila mašina dok je ispuštao zrak
Direktor Rudnika mrkog uglja (RMU) Kakanj Kasim Alajbegović potvrdio je da je jutros na početku prve smjene došlo do nesreće u kojoj je poginuo Nedžad Sabljaković, koji je obavljao poslove u pogonu separacije u rudniku.

Direktor Rudnika mrkog uglja (RMU) Kakanj Kasim Alajbegović potvrdio je da je jutros na početku prve smjene došlo do nesreće u kojoj je poginuo Nedžad Sabljaković, koji je obavljao poslove u pogonu separacije u rudniku.

Poručio je da se nesreća dogodila vani, ne u jami, na separaciji koja vrši prevoz, separisanje i predaju uglja Termoelektrani.

"Od upravnika pogona separacije obaviješten sam da je došlo do nesreće. Obaviješten sam da je naš zaposlenik, mašinovođa dizel lokomotive Nedžad Sabljaković, koji je upravljao mašinom, izašao iz mašine s ciljem da ispusti zrak, i dok je to radio, mašina se pokrenula pod pretpostavkom da nije bila zakočena i da je izvršila pritiskivanje imenovanog", istaknuo je Alajbegović.

Istaknuo je da je povrijeđeni radnik sanitetskim vozilom hitno prevezen u Kantonalnu bolnicu Zenica, ali je uslijed zadobivenih povreda preminuo.

"Inspektori su izašli na mjesto nesreće i oni su dalje postupili u skladu sa zakonom i pravilima struke. Šta su tačni uzroci nesreće, oni će da utvrde na osnovu ispitivanja svih tamo. Radi se o nesreći na radnom mjestu", pojasnio je Alajbegović.

Govoreći o sigurnosti u rudniku, naglasio je da je riječ o djelatnosti opasnoj po život. 

"Ovo je poluvojni ustroj i nesreće se dešavaju. U sigurnost rudara u zemlji, unutar jame, uložen je 21 milion maraka, dakle, u jamu Begići - Bištrani, gdje smo u oktobru 2015. godine imali nesreću u kojoj su poginula četiri rudara", dodao je Alajbegović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije