Deurić i Grulović oštetili Grad Banja Luka za 7,42 miliona KM

Radiosarajevo.ba
 Deurić i Grulović oštetili Grad Banja Luka za 7,42 miliona KM
Republičko javno tužilaštvo sumnjiči pomoćnika direktora za osnivanje i održavanje katastra nepokretnosti Geodetske uprave RS Aleksandra Deurića i šefa područne jedinice GU Banjaluka Dragana Grulovića za zloupotrebu položaja.

Oni se sumnjične da su zloupotrebom položaja Gradu Banjaluka pričinili ukupnu štetu od 7,42 miliona KM.

Iz obimne istražne dokumentacije u koju je EuroBlic imao uvid, između ostalog se navodi da su Deurić i Grulović od 1. decembra 2015. do 8. februara 2016. godine iskoristili službene položaje u Geodetskoj upravi, te pribavili imovinsku korist privrednom društvu “Naš dom”. Ovom zloupotrebom osumnjičeni su oštetili Grad Banjaluku za 2,17 miliona maraka.

Grulović se tereti da je od 18. novembra 2016. do 3. januara 2017. godine kao šef područne jedinice Banjaluka GU RS, iskoristio službeni položaj tako što je donio rešenje kojim je odbijen zahtiev preduzeća “Građa” a.d. Banjaluka u stečaju za utvrđivanje prava vlasništva po osnovu kupovine državnog kapitala na objektima i zemljištu čime je oštetio Grad Banjaluku za 5,25 miliona KM.

Na današnjem ročištu za određivanjem jednomesečnog pritvora Deuriću, Gruloviću, te trećeosumnjičenoj Željki Milinković, Republičko javno tužilaštvo je pustilo na slobodu Milinković, koja se tereti za krivično djelo trgovine utjecajem u predmetu “Marija Varnica”.

Odluka tužilaštva uslijedila je nakon današnjeg izlaganja advokata osumnjičene, Darka Kremenovića i Milana Petkovića koji su pred sudijom za prethodni postupak Okružnog suda Banjaluka, istakli kako nema osnova da se njihovoj branjenici odredi jednomesečni pritvor.

Advokati Darko Kremenović i Milan Petković rekli su na današnjem ročištu da nema osnovane sumnje da je Milinković počinila krivično djelo trgovina utjecajem za koje je terete, pa tako ni uslova određivanje jednomjesečnog pritvora, piše EuroBlic.

“Navodni dokazi za ovo krivično djelo su iskazi svedoka, međutim iz njihovih iskaza se uočava da oni nemaju neposredna saznanja da je Željka Milinković primila bilo kakvu nagradu”, naveo je advokat Petković.

Advokat Kremenović je dodao da su netačni navodi da njihova branjenica imala pretjerani društveni uticaj.

“Da li to znači da ako sam ja u dobrim odnosima sa tužiocem, sudijom, sudskim policajcima, da bi oni učinili za mene nešto nezakonito”, upitao je Kremenović.

Milinković se tokom obraćanja sudu požalila na loše zdravstveno stanje, te je kazala da je nevina.

Nakon svega, republički tužilac Goran Glamočanin je zatražio kraću pauzu, a nakon nje i zvanično odustao od zahtjeva za jednomjesečnim pritvaranjem Milinković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije