Detalji akcije na Sokocu: Osumnjičeni da su novcem od prodaje droge kupovali nekretnine i vozila

0
Radiosarajevo.ba
Detalji akcije na Sokocu: Osumnjičeni da su novcem od prodaje droge kupovali nekretnine i vozila
Foto: Nezavisne novine / Zaplijenjeni blindirani Jaguar i Volkswagen

Šest osoba uhapsili su pripadnici MUP-aa RS na Sokocu zbog sumnje da su duže vrijeme krijumčarili veće količine droge, a taj novac, između ostalog, trošili su za kupovinu nekretnina i skupocjenih vozila.

Kako saznaju Nezavisne, istragom je obuhvaćen i Ognjen Orašanin, koji je zasad nedostupan policiji i još uvijek nije uhapšen.

Policija je u okviru akcije koja se sprovodi u cilju suzbijanja šverca droge, oružja i drugih krivičnih djela zaplijenila blindirani Jaguar i Volkswagen, a privedeno je više osoba na području Sokoca.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Pretresi na Sokocu: Policija zaplijenila blindirani jaguar

Pretresi na Sokocu: Policija zaplijenila blindirani jaguar

Akciju su izveli pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova RS, a sprovodila se po naredbama Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Aktivnosti se realizuju u saradnji sa pripadnicima Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije i Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da je akcija usmjerena na suzbijanje organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim međunarodnim prometom opojnih droga.

"Uhapšeno je više osoba koje su osumnjičene da su, djelujući kao organizovana kriminalna grupa, duži period krijumčarili veće količine opojnih droga i sticali nezakonitu imovinsku korist koju su, između ostalog, trošili za kupovinu nekretnina i skupocjenih vozila", rekli su jučer iz Tužilaštva.

Policija je pretresala objekte i vozila koje su koristile osumnjičene osobe. Kako pišu Nezavisne, pronađeno je i oduzeto više skupocjenih vozila, oružje, novac, kao i drugi predmeti koji će poslužiti u daljem postupku.

Inače, ove aktivnosti su nastavak operacija u predmetima sa dokazima iz dešifrovanih aplikacija Sky i Anom.

"Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela i krivično djelo pranje novca", navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Dodali su da će oni biti ispitani u zakonskom roku, nakon čega će postupajući tužilac donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Orašanin je u nekoliko navrata hapšen zbog droge, ali i zbog toga što je sa još dvojicom muškaraca u oktobru 2020. pretukao M. B. u Istočnom Sarajevu, prilikom čega je oštećeni zadobio teške povrede.

U istom mjesecu Orašaninu je pod automobil podmetnuta bomba, ali se nije aktivirala jer je na vrijeme uočena i deaktivirana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije