Detalji akcija SIPA-e "Alterego I i II": Slobode lišeno 13 osoba, evo šta je pronađeno

0
Radiosarajevo.ba
Detalji akcija SIPA-e "Alterego I i II": Slobode lišeno 13 osoba, evo šta je pronađeno
Foto: SIPA / SIPA / Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su po nalozima Kantonalnog suda u Tuzli i Okružnog suda u Banjaluci na području Tuzle, Kalesije, Bijeljine, Zvornika, Srebrenice i Bratunca realizovali operativne akcije "Alterego I i II", u kojima su izvršeni pretresi na 15 lokacija i slobode lišeno 13 osoba.

"Lica lišena slobode su sprovedena u prostorije SIPA radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega su u zakonskom roku predata u dalju nadležnost postupajućih tužilaca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske", saopšteno je iz SIPA-e.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina novca, putne isprave, računari i laptopi, bjanko diplome, pečati i druga dokumentacija i predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

Teška nesreća u BiH: U sudaru automobila i kamiona poginulo dijete

Teška nesreća u BiH: U sudaru automobila i kamiona poginulo dijete

Aktivnosti su provedene zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela "organizovani kriminal", "krivotvorenje isprava", "ovjeravanje neistinitog sadržaja", "nedopušteno skladištenje robe" i "krijumčarenje" propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine kao i krivična djela "udruživanje radi vršenja krivičnog djela", "falsifikovanje isprave", "izdavanje i upotreba neistinitog ljekarskog ili veterinarskog uvjerenja", davanje mita", "primanje mita", "zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja" i "trgovina uticajem" propisana Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

"Saradnja prilikom realizacije navedenih aktivnosti ostvarena je sa policijskim službenicima Ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske i Tuzlanskog kantona", dodaje se u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije