Danas izricanje presude Čauševiću i Palislamoviću optuženim za terorizam

Radiosarajevo.ba
Danas izricanje presude Čauševiću i Palislamoviću optuženim za terorizam

Izricanje prvostepene presude pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH u predmetu Haris Čaušević i drugi zakazano je za danas, najavljeno iz Suda.

Sud BiH je 22. decembra 2010. godine potvrdio optužnicu u ovom predmetu kojom se optuženi Haris Čaušević i Naser Palislamović terete za krivično djelo terorizam. 

Podnesena optužnica je tokom glavnog pretresa izmijenjena pismenim podneskom Tužilaštva BiH od 24. septembra 2012. godine i to u činjeničnom dijelu, dok je pravna kvalifikacija krivičnog djela koje se optuženima stavlja na teret ostala ista. 

U izmijenjenoj optužnici se navodi da su se optuženi Haris Čaušević i Naser Palislamović u više navrata tokom 2010. godine sastajali u Bugojnu i dogovorili da 27. juna 2010. godine u ranim jutarnjim satima počine teroristički čin postavljanjem pripremljene improvizirane eksplozivne naprave na stražnji zid zgrade Policijske uprave Bugojno (PU Bugojno) i njenim aktiviranjem izazovu eksploziju. 

U toj eksploziji jedan je policijski službenik smrtno stradao, jedan zadobio teže povrede opasne po život, a nekoliko njih lakše. 

Pored toga, u optužnici se navodi da je ovim činom pričinjena velika materijalna šteta i to na objektu, zgradi Policijske uprave Bugojno, te na okolnim stambenim zgradama, poslovnim objektima i velikom broju vozila. 

U optužnici se dalje navodi da su optuženi počinjenjem ovakvog čina za cilj imali prisiljavanje organa vlasti Bosne i Hercegovine da nešto izvrše, kao i ozbiljno zastrašivanje stanovništva i ozbiljnu destabilizaciju osnovnih političkih, ustavnih i društvenih struktura Bosne i Hercegovine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije