Akcija u Bužimu: Oduzeto srebro i zlato vrijedno više od 180.000 KM

Radiosarajevo.ba
Akcija u Bužimu: Oduzeto srebro i zlato vrijedno više od 180.000 KM
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje oduzeli su na području opštine Bužim veću količinu zlatnog i srebrnog nakita, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na više od 180.000 KM.

Kako je saopćeno iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), nakon pribavljenje operativne informacije o nezakonitom prometovanju zlatnog i srebrnog nakita, tim službenika UIO iz Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru Banja Luka, izašao je u ranim jutarnjim satima na teren na području Bužima.

Tom prilikom zaustavljena su dva putnička motorna vozila.

U prvom vozilu je zaustavljen bračni par kod kojeg je pronađena veća količina zlatnog i srebrnog nakita, dok je u drugom vozilu zasutavljeno žensko lice sa zlaznim i srebrnim nakitom.

Za pronađenu robu nije postojala nikakva dokumentacija o porijeklu, a lica kod kojih je roba pronađena nemaju registrovanu djelatnost prodaje zaltnog i srebrnog nakita. Lica koja su upravljala vozilima su Dž.O. (57) i J.E. (60).

Nakon oduzimanja robe utvrđeno je da se radi o zlatu ukupne težine cca 795,10 grama i srebrnom nakitu u količini od cca 6.039,00 grama, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 180.437,00 KM.

Roba je bila namijenjena prodaji na „crnom tržištu“ u BiH. Predmetna roba je privremeno oduzeta, a dalji dalji rad na predmetnom slučaju po uputama nadležnog Tužilaštva preuzeli su, uz saradnju policijskih službenika MUP-a Bihać, službenici Odsjeka za provođenje propisa - Grupa za istrage RC Banja Luka.

“Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili svaki oblik nezakonite trgovine. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni”, dodaje se u saopćenju.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije