Bizaran slučaj u BiH: Na sahrani sebi odsjekao tri prsta

Radiosarajevo.ba
Bizaran slučaj u BiH: Na sahrani sebi odsjekao tri prsta
Foto: Unsplash / Ilustracija

Brane Preradović (46) iz Donjih Vijačana, kod Prnjavora, sjekiricom je odsjekao sebi tri prsta na lijevoj ruci i zbrinut je na Univerzitetsko kliničkom centru RS u Banjoj Luci.

Da slučaj bude bizarniji, nesvakidašnji čin sječe vlastitih prstiju kakav se rijetko viđa i na filmskom platnu, odigrao se tokom opela, odnosno ukopa pokojnika, Branetovog komšije 77-godišnjeg O.P., na seoskom groblju u Donjim Vijačanima.

„Novosti“ saznaju da ovo, inače, nije Branetova prva sječa prstiju?! On se, prije nekoliko godina, odlučio na sličan čin, kada je kod kuće, naočigled majke, na panju odsjekao mali prst. Takođe na lijevoj ruci, pa mu je sada na njoj ostao samo palac!

Zasad je nepoznat motiv, odnosno zašto se ovaj Vijačanac ponovno odlučio na sječu i to čak tri prsta, i to na groblju i u vrijeme sahrane.

Kako i sam kaže, šokantni događaj od prošlog petka, potvrdio je i sveštenik, paroh, vijačanski Branislav Aleksić.

"Sve se odigralo dok sam služio opelo i svi smo u šoku i nevjerici. Niko tačno ne zna zašto se naš parohijan odlučio na tako strašan potez, koji nas je sve potresao. Ničim nije naslućivao da će tako nešto učiniti",  kaže za „Novosti“ sveštenik Aleksić.

Sagovornici, očevici sa sahrane, pričaju da se Brane liječio od ovisnosti od alkohola, da zadnjih godinu dana nije pio, ali da je tog dana do groblja došao na biciklu, sa sjekiricom i vidno pripit.

"Pitao sam se zašto Brane sjekirom udara po kamenom koritu, od grobljanske vode. Šokirao sam se kada sam bolje vidio da, zapravo, frkću krv, ali i prsti", ispričao je jedan od očevidaca.

Dok su šibali mlazevi krvi iz ruke krvavog čovjeka, čulo se kako govori da ga na taj čin „niko nije natjerao, ni nagovorio, i da je to svojevoljno učinio“.

Ubrzo su na poziv uspaničenih učesnika sahrane pristigli iz hitne pomoći i policija. Međutim, kolika je panika vladala govori i činjenica da niko od prisutnih nije bio toliko pribran da sa teško povrijeđenim čovjekom otpremi i odsječene prste.

"Zadugo smo mahali i dozivali za kolima hitne pomoći, ali, očito, i oni su bili šokirani događajem i u žurbi da spasu život povrijeđenom koji je jako krvario. Tri prsta su ostala kao dokaz policiji šta se dogodilo", pričaju svjedoci ovog užasnog događaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije