Potvrđeno / Bivši vlasnik hotela Bistrica na Jahorini Dalibor Matić uhapšen u Njemačkoj

19. 05. 2021. u 13:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Dalibor Matić, vlasnik kompanije Batagon i nekadašnji vlasnik hotela Bistrica na Jahorini, uhapšen je u Njemačkoj.

Ovu informaciju je za naš portal potvrdio Nebojša Vukanović, zastupnik u Narodnoj skupštini RS, koji je za Radiosarajevo.ba potvrdio da je Matić uhapšen početkom maja u Hamburgu.

"Matić je prije 15 dana uhapšen u Hamburgu. Za njim je bila raspisana potjernica iz Švajcarske. Zajedno sa Matićem su uhapšena i njegova dva bliska saradnika i advokata iz Švajcarske", dodao je Vukanović za Radiosarajevo.ba.

Matić je vlasnik kompanije Batagon iz švicarskog grada Zuga. Pokušavao je da kupi potraživanja Vlade Republike Srpske za 43 miliona maraka i postane većinski vlasnik Alumine i Fabrike glinice Birač iz Zvornika u stečaju.

Pokušaj kupovine Fabrike glinice Birač bio je dobro skrivan od javnosti, pred sami izbor aktuelne Vlade RS na čelu sa Radovanom Viškovićem.

Pojedini zastupnici u NSRS su tražili informacije o detaljima pregovora i sklopljenih ugovora o preuzimanju potraživanja sa firmom Batagon, međutim Vlada RS je na te upite ostala nijema.

Na kraju je pokušaj kupovine Fabrike glinice propao, ali je Matić uspio da kupi hotel Bistrica na Jahorini.

"Matić više nije vlasnik Bistrice, jer je hotel prodao. Bistricu je kupila kompanija iz Teslića", dodao je Vukanović za portal Radiosarajevo.ba.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)