Bivši direktor zaposlio 13 osoba u KPZ Tuzla i zaradio 173.000 KM

Radiosarajevo.ba
Bivši direktor zaposlio 13 osoba u KPZ Tuzla i zaradio 173.000 KM

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je Kantonalnom sudu Tuzla stavio prijedlog za određivanje pritvora za bivšeg direktora Kazneno popravnog zavoda Tuzla Hasana Hodžića (70) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja u vezi sa nezakonitim zapošljavanjima u ovom Zavodu u periodu od 2006. do 2010. godine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prijedlog za određivanje pritvora je stavljen i za Nermina Sinanovića (42), Abdulaha Subašića (48) iz Kalesije i Fuada Bektića (51) iz Lukavca,  koji su osumnjičeni da su Hodžiću pomagali i posredovali u nezakonitim zapošljavanjima.

Pritvor je predložen i za Robina Mujačića (52), pomoćnika direktora KPZ-a  Tuzla za Privrednu jedinicu  poluotvorenog tipa „Kozlovac“, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivičo djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja a vezano za određene nezakonitosti u radu ove jedinice KPZ-a.

Uz pomenute osobe, naredba o provođenju istrage je donesena i protiv M.B (45), uposlenika MUP-a TK, zbog postojanja osnova sumnje da je u nekoliko navrata pomagao i posredovao Hodžiću prilikom nezakonitih zapošljavanja.

Postoji osnovana sumnja da je  Hasan Hodžić, dok je bio direktor KPZ-a Tuzla, uz pomoć pomenutih koji su u određenim slučajevima pronalazili i posredovali sa osobama koje su bile spremne platiti određene novčane iznose za zaposlenje u KPZ-u na mjestu stražara-pripravnika, uzimao novac koji su pomoćnici dobijali od tih osoba.  Nakon što bi komisija za prijem zaposlenika po objavljenom konkursu dostavila listu kandidata koji su ispunjavali uslove za prijem, birao je one koji su prethodno plaćali zaposlenje.

Sumnja se da su pomagaći predali Hodžiću novac za 13 zaposlenja u KPZ-u Tuzla, u iznosima koji su se pojedinačno kretali od 7.000 do 20.000 KM, te da je tako sebi ili drugima pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu do oko 173.000 KM.

Robin Mujačić je osumnjičen da je tokom 2011. i 2012. godine  organizovao više isporuka pilećeg i purećeg mesa,  koji su proizvedeni u Privrednoj jedinici „Kozlovac“ KPZ-a Tuzla,  u dva restorana na području TK, pri ćemu isporuke nisu evidentirane u poslovnim knjigama te jedinice. Sumnja se da je na taj način sebi pribavio protupravni imovinsku korist u iznosu od oko 10.000 KM koliko su ukupno  koštale isporuke tih  proizvoda. Također je osumnjičen da je jednom zatvoreniku, koji je služio kaznu zatvora na Kozlovcu, omogućio korištenje nezakonitih pogodnosti.

Podsjećamo, u koordinaronoj akciji ovog Tužilaštva, obavljenoj u saradnji sa pripadnicima Agencije za istragu i zaštitu BiH,  jučer su izvršeni  pretresi na nekoliko lokacija u Tuzli,  te su ove osobe lišene slobode. Prilikom pretresa je privremeno oduzet jedan automobil, laptopi, mobiteli i kartice, određeni iznos novca i drugi predmeti za koje se sumnja da potiču ili su korišteni prilikom izvršenja krivičnih djela.

Istraga u ovom predmetu je u toku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije