"Bankomat bandi" 19 i po godina zatvora

0
Radiosarajevo.ba
"Bankomat bandi" 19 i po godina zatvora
Foto: Nezavisne / Arhiv / Na meti kradljivaca bili bankomati

Pet osoba osuđeno je u Okružnom sudu Doboj na 19 i po godina zatvora zbog teških krađa, odnosno pljačke tri bankomata, koje su raznijeli eksplozijom.

Kako pišu Nezavisne, Omer Mahmutović osuđen je na pet godina, Enis Mandal na četiri i po godine, Adnan Sahačić i Jozo Markić na po tri godine i Mirko Đorđić na četiri godine robije.

Prema presudi, oni su u Bosanskom Šamcu zajedno došli do parkinga, gdje se nalazio parkiran BMW, vlasništvo oštećenog M. M., vrijedan oko 17.000 KM.

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Poprskao sprejom kameru

"U namjeri protivpravnog prisvajanja tuđe pokretne stvari, automobil su na neutvrđen način otvorili i startovali, a potom odvezli u garažu vlasništvo Đ. Ž., oca optuženog Đ. M. U vozilo su smjestili spremnike za plin zajedno sa drugim predmetima potrebnim za izazivanje eksplozije plinom", navodi se u presudi.

Mahmutović je osuđen da je pomenutim BMW-om došao do bankomata, poprskao sprejom kameru video-nadzora te izazvao eksploziju. Usljed detonacije oštećeni su bankomat te izlog i unutrašnji prostor banke, ali nije uspio uzeti novac jer eksplozija nije uništila kasu bankomata, pa je pobjegao.

Vozilo je kasnije pronađeno zapaljeno na području općine Usora.

Mahmutović i Mandal presudom su proglašeni krivim da su u Modriči zajedno s još dva nepoznata lica u Audi Q7 stavili spremnik s plinom te došli do bankomata u sklopu tržnog centra, raznijeli ga eksplozijom i pobjegli s novcem.

"Dakle, u namjeri protivpravnog prisvajanja na naročito opasan način oduzeli su tuđu pokretnu stvar u vrijednosti koja prelazi iznos od 50.000 KM", navodi se u presudi.

Đorđić je, prema presudi, raznio još jedan bankomat i na naročito opasan način oduzeo tuđu pokretnu stvar u vrijednosti koja prelazi iznos od 10.000 KM.

Oslobođeni jednog dijela optužbe

Također, optuženi su pomenutom presudom oslobođeni jednog dijela optužbe.

Oni su, naime, uhapšeni sredinom prošle godine u velikoj akciji policije, kada je Policijska uprava Doboj razbila "bankomat bandu".

Policija ih je tada teretila da su u zadnje dvije godine digli u vazduh tri bankomata u Modriči i Bosanskom Šamcu, iz kojih su ukrali 159.000 maraka, te da su ukrali dva skupocjena automobila, koja su koristili u krađama.

Akcija je realizovana u saradnji s Upravom kriminalističke policije MUP-a RS i Federalnom upravom policije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije