Banja Luka: Uhapšene žene koje su na prevaru krale zlato od starica

Radiosarajevo.ba
Banja Luka: Uhapšene žene koje su na prevaru krale zlato od starica

Dvije žene koje su u januaru prošle godine u Banjoj Luci na prevaru upadale u stanove u kojima su živjele starice te od njih krale zlato i novac, uhapšene su danas u Banjoj Luci. Operativnim radom policija je otkrila da se radi o Z. B i M. S., obje iz Brčkog, te su one pronađene i privedene na saslušanje.

Podsjećamo, one su krale tako što su u stanove oštećenih ulazile pod izgovorom da žele prodati posteljinu i gledati u karte, a potom bi od starica otimale novac i zlato. Na taj način  za sebe su ostvarile korist od 3.200 КМ.

Jedna od opljačkanih starica bila je Refika Bosnić iz Obilićeva koja je naivno povjerovala dotjeranim mladim ženama da prodaju posteljinu. Pošto ih je pustila u svoj stan uvjerile su je da joj bace karte pa joj tako i kazale kako joj neko radi o glavi te od nje tražile da im da neke sitnice kako bi joj napravile amajliju. Za učinkovito djelovanje i „skidane čini“ ženama je bio potreban i pokoji komad zlata. 


Bosnićeva im je dala komade zlata sa sebe da ih stave u zavežljaje odnosno navodne amajlije zajedno s drugim predmetima. Žene su napravile amajlije i starici rekle da ih ne otvora dok ne prođe sedam dana. Naivna žena je povjerovala i nakon što je opipala zavežljaje i ustanovila da su tvrdi predmeti unutra stavila ih ispod dušeka na kojem je spavala.

Međutim, nekoliko dana poslije u njoj se probudio crv sumnje.

Tada je provjerila zavežljaje i vidjela da se u njima nalazi konac, hljeb, so i neke druge stvari i da zlata uopće nema. Kako je tada kazala Bosnićeva, odnesena joj je zlatna ogrlica, naušnice, burma i dva prstena, a čija je ukupna vrednost veća od 2.000 maraka. Tada je ona kazala da su naušnice bile stare preko 100 godina te da ih je dobila od svoje majke, kao poklon što je položila maturu te da su za nju bile neprocjenjive vrijednosti. 

Njihova žrtva bila je i Nevenka Baća (60) koja je opljačkana u njenom stanu u centru Banje Luke. I ova krađa je izvršena u po bijela dana, kada su na vrata stana u kojem Nevenka živi sama, pozvonile nepoznate žene i ponudile joj da kupi posteljinu. Kada je ona odbila, onesvijestile su je i ušle u stan iz kojeg su ukrale 400 maraka i zlatni nakit.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije