Automafijaši na optuženičkoj klupi: Krali, skrivali, rastavljali i prebacivali ukradena vozila

0
Radiosarajevo.ba
Automafijaši na optuženičkoj klupi: Krali, skrivali, rastavljali i prebacivali ukradena vozila
Foto: Agencije / Krađa vozila / Ilustracija

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH protiv Ivana Jovanovića (41) iz Priboja (Srbija), državljanina BiH i Joze Cigića (41) iz Mostara, ranije osuđivanog, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

Kao pripadnici grupe za organizovani kriminal, optuženi Jovanović učestvovao je u preuzimanju ukradenih vozila na području BiH u najmanje četiri navrata, skrivanju vozila na pripremljenim skrivenim lokacijama kao i krijumčarenju ilegalno preko državne granice i primopredaji vozila na teritoriji Srbije.

Cigić je učestvovao u krađi vozila, skrivanju, rastavljanju i prodaji u djelovima.

Još jedna država prekida diplomatske odnose s Izraelom

Još jedna država prekida diplomatske odnose s Izraelom

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su optuženi djelovali po tačno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama automafije.

"Optuženi se terete da su kao pripadnici grupe za organizovani kriminal, optuženi Jovanović pomogao u učinjenju krivičnog djela teške krađe, na način da je prikrio tragove krivičnog djela i predmete pribavljene krivičnim djelom, a optuženi Cigić obijanjem, provaljivanjem i drugim savladavanjem većih prepreka da dođe do stvari iz zatvorenih prostora, tuđu stvar oduzeo drugome, čime su počinili krivično djelo organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom teška krađa" saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici je detaljno opisano izvršenje krađa automobila i ostalih nezakonitih radnji u devet pojedinačnih slučajeva koji se stavljaju na teret optuženima.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 21 svjedoka i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

Prvobitna optužnica u predmetu "Volan" nije obuhvatila ove optužene, iz razloga što nisu bili dostupni nadležnim organima i za istima je bila raspisana potjernica od Suda BiH. Nakon što su osumnjičeni postali dostupni, te izručeni Tužilaštvu BiH stvoreni su procesni uslovi za podizanje optužnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije