Akcija "Štit" u BiH: "Pali" dileri spida, drogu krili i u frižideru

0
Radiosarajevo.ba
Akcija "Štit" u BiH: "Pali" dileri spida, drogu krili i u frižideru
Foto: MUP SBK / Policijske fotografije iz akcije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, u saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom, u ranim jutarnjim satima započeli su realizaciju operativne akcije kodnog naziva "Štit 2022".

Tom prilikom su uhapšene četiri osobe, a pronađena je značajna količina droge.

Akciji, koja je prije svega usmjerena na borbu protiv rasturanja droga, prethodilo je intenzivno prikupljanje operativnih saznanja, praćenje i opservacije kriminogenih osoba, koje su sklone vršenju krivičnih djela.

Bosna i Hercegovina će imati dvojicu sudija na Europskom prvenstvu

Bosna i Hercegovina će imati dvojicu sudija na Europskom prvenstvu

U akciji su učestvovali pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a SBK, Jedinice za specijalističku podršku, kao i brojni timovi za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga iz policijskih uprava i stanica.

U okviru ove akcije izvršeni su pretresi stanova, kuća i pratećih objekata u Kiseljaku, Vitezu, Bugojnu, Donjem Vakufu, Jajcu i Gornjem Vakufu-Uskoplju. Prilikom pretresa pronađene su znatne količine spida, ekstazija i kanabisa.

U samo jednom pretresu kuće, vlasništvo H. Š. (34) iz Donjeg Vakufa, pronađeno je oko pola kilograma spida. Također, pronađeni su i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela i koji će se koristiti u procesu dokazivanja.

Zbog sumnje da su počinili krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, uhapšeni su H. Š. (34) iz Donjeg Vakufa, žena Đ. M. (34) iz Bugojna, V. F. (33) iz Kiseljaka i E. K. (26) iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, nad kojima je zavedena kriminalistička obrada.

"Navedene aktivnosti predstavljaju nastavak planske borbe protiv ove vrste kriminaliteta, kojom prilikom su prikupljena određena operativna saznanja koja će biti korištena u toku istražnih radnji koje će se poduzimati i u narednom periodu.

Važno je napomenuti da je u toku ove godine otkriveno 87 ovakvih krivičnih djela, dok je u prethodnoj godini otkriveno oko 150 djela, kada je u samo u dvije akcije na području Viteza i Busovače pronađeno i oduzeto oko 27 kilograma spida.

Ovakve i slične aktivnosti policijskih službenika nastavljaju se i u narednom periodu", saopćili su iz MUP-a SBK.

MUP SBK je objavio i fotografije iz akcije, a na jednoj se vidi da je jedan od osumnjičenih drogu skrivao u frižideru!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije