Akcija SIPA-e: Otkrili "štampariju" za prizvodnju novca, privedene dvije osobe

Radiosarajevo.ba
Akcija SIPA-e: Otkrili "štampariju" za prizvodnju novca, privedene dvije osobe
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), jučer su, na području Mostara, po usmenim naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, izvršili pretrese stana, prostorija i pomoćnih objekata i pokretnih stvari, te privremeno oduzeli predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u izvršenju krivičnog djela “Krivotvorenje novca” iz člana 205. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Pretresi su izvršeni na dvije lokacije, prilikom čega je otkriveno i privremeno oduzeto 37 novčanica u apoenima od 50 Konvertibilnih maraka i 17 novčanica u apoenima od 20 Konvertibilnih maraka za koje postoje osnovi sumnje da su krivotvorene, te printer, skener i kopir mašina za koje postoje osnovi sumnje da je korištena za izradu krivotvorenih novčanica.

Nakon izvršenih pretresa dva lica su dovedena u službene prostorije SIPA-e i ispitana u svojstvu osumnjičenih, o čemu će Tužilaštvu Bosne i Hercegovine biti dostavljen odgovarajući izvještaj.

Navedene aktivnosti su sprovođene u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona i Ministarstva unutrašnjih poslova Srednje-bosanskog kantona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije