Akcija Sigurnost: Rasvijetljeno ubistvo strane državljanke i pljačka Vakufske banke

Radiosarajevo.ba
Akcija Sigurnost: Rasvijetljeno ubistvo strane državljanke i pljačka Vakufske banke

U policijskoj akciji "Sigurnost" koja je provedena jučer na području cijele Federacije Bosne i Hercegovine, a u kojoj su učestvovale i sve kantonalne policijske agencije izvršeni su pretresi na 149 lokacija, tretirano je 130 osoba, uhapšeno 74, a nadležnim tužilaštvima je proslijeđeno 47 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima. 

Ovo je danas na pres-konferenciji kazao Nurudin Hafizović, v. d. Sektora krim policije FUP-a, dodavši da je ovom akcijom zapravo pokazano jedinstvo policijskih snaga u FBiH i njihova sjajna saradnja. Osumnjičeni se terete za najteža krivična djela kao što su trgovina drogom, razbojništva, ucjene, lihvarstvo, nedozvoljeno držanje oružja.

Nurudin Hafizović

"Ovaj put smo dokazali djelovanja dvije organizirane kriminalne grupe sa područja Srednjobosanskog kantona koje su se bavile organiziranim kriminalom, a u tom smo imali i punu podršku policijskih organa Austrije i Hrvatske", istaknuo je Hafizović. 

Jedna od organiziranih kriminalnih grupa na čelu s Feraldom Gazibarićem dovodi se u direktnu vezu s jednim razbojništvom sa smrtnom posljedicom koje se dogodilo na području Austrije. Kako smo uspjeli saznati, strana državljanka inicijala E. F. bila je žrtva ove grupe te je ubijena iz koristoljublja. 

Druga grupa, pak, se sumnjiči za razbojništvo počinjeno u Vakufskoj banci u Travniku kada je iz nje odneseno 90.000 KM. Ovom petočlanom grupom, kako smo saznali rukovodio je Igor Buntić.   

Podsjećamo, na području Travnika i Nove Bile jučer su uhapšeni Adis Đota, Mehrudin Čatić, Amir Ćurić, Ante Kaurin, Anes Hasović, Bojan Nuk i Adnan Durmić te Nenad Brljak, Oliver Sivolja, Josip Raša, Ferald Gazibarić i Igor Buntić.

Akcija Sigurnost: Privedeno više od 100 osoba, zaplijenjena droga i oružje

Obje grupe imale su po pet članova, a tri su predata Tužilaštvu BiH, dok će preostale tretirati kantonalna tužilaštva. 

U okviru ove akcije otkriven je i jedan bh. državljanin koji se duži period nedozvoljeno bavi bankarskom djelatnošću odnosno zelenaštvom, a u trag mu se ušlo zahvaljujući saradnji policijskih agencija iz Hrvatske i Austrije. Ista osoba dovodi se i u vezu s podmetanjem bombi u Republici Hrvatskoj, a policija očekuje njegovo skoro hapšenje. 

Komandir Jedinice za specijalne namjene Josip Petrić na današnjoj konferenciji je istaknuo da su specijalci efikasno i brzo proveli svoj dio posla, te da je to za njih bio trening.  

Zanimljivo je da su svi uhapšeni povratnici u činjenju krivičnih djela te su, kako tvrde u policiji, izuzetno dobro situirani iako ništa zapravo ne rade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije