Akcija Lutka 2: Uhvaćen Fadil Scholbauer, Kelmendijev diler

Radiosarajevo.ba
Akcija Lutka 2: Uhvaćen Fadil Scholbauer, Kelmendijev diler

Pedesetdevetogodišnji državljanin Austrije Fadila Scholbauera uhapšen je danas u Sarajevu u nastavku policijske akcije "Lutka 2" koju provodi Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Kako je za Radiosarajevo.ba potvrdila Kristina Jozić, portparolka SIPA-e, on je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je kao član organizirane kriminalne grupe kojom je rukovodio Naser Kelmendi.

"Sumnja se da je učestvovao u prebacivanju opojne droge heroin iz Turske u zemlje Zapadne Evrope, a na teret mu se stavljaju krivična djela organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama", pojasnila je Jozićeva.

Radi se o osobi koja je dugi niz godina meta policijskog istraživanja zemalja u regionu i šire, posebno policijskih organa Austrije. Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je intenzivna saradnja s EULEX-om i policijskim organima Austrije.

U okviru današnje akcije vrše se pretresi stambenih objekata i pmv koje koristi osoba lišena slobode, u cilju pronalaženja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osoba lišena slobode bit će privedena u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), gdje će nad njom biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, biti predata na dalje postupanje Tužilaštvu BiH.  

Aktivnosti po predmetu kodnog naziva „Lutka2“ bit će nastavljene u predstojećem periodu, s ciljem rasvjetljavanja velikog broja ubistava, razbojništava, iznuda i drugih teških krivičnih djela, koja su po svom intenzitetu i načinu izvršenja ozbiljno  narušila sigurnost građana BiH, te se može očekivati da će se u narednom periodu rasvijetliti i druga počinjena krivična djela, o čemu će javnost biti informirana.

Inače, "Lutka 2" je nastavak ranije provedene akcije "Lutka" koja je reuzltirala hapšenjem i podizanjem optužnice te suđenjem Darku Elezu i drugima zbog nekoliko ubistava i pljački koje su duži vremenski period bile nerasvijetljene. 

Prema navodima optužnice, grupa uhapšena u akciji "Lutka" tereti se da su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe, s jasno podijeljenim zadacima i ulogama, počinili niz teških krivičnih djela od 2005. do 2009. sve s ciljem stjecanja nezakonite imovinske koristi, kao i teška ubistva koja su izazvala teške posljedice za sigurnost građana BiH. 

Između ostalog, grupi je na teret stavljeno ubistvo Borisa Govedarice, Vlatka Mačara, te Milana Vlaškića Radeta Magazina, ali i Zorana Goluba Čarlame, planiranje i dva pokušaja ubistva Đorđa Ždrale, tri velike spektakularne pljačke, te pokušaj jedne, pranje novca i druga djela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije