Zvornik: Zbog zloupotrebe CIPS-a uhapšeno osam osoba

Radiosarajevo.ba
Zvornik: Zbog zloupotrebe CIPS-a uhapšeno osam osoba


Po nalogu Tužilaštva BiH, u okviru istrage u predmetu CIPS, lišeno je slobode osam osoba i izvršeni su pretresi na više lokacija, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Na području Zvornika, po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici agencija za provođenje zakona lišili su slobode osobe : B.E., zaposlena u općini Zvornik, V.Z., zaposlen u MUP-u RS-a u SJB Zvornik, B.T., zaposlen u općini Zvornik, L.S., zaposlena u općini Zvornik i M.R., zaposlen u MUP-u RS-a u SJB Zvornik.

Također, lišene su slobode i osobe M.I., S.T. i R.K., koje nisu zaposlene na službenim položajima u javnim institucijama.

Ove osobe lišene su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su učinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Osim toga, po naredbi Suda BiH, izvršen je pretres prostorija koje navedene osobe koriste.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su učinile predmetna krivična djela jer su zloupotrijebile sistem za izdavanje osobnih dokumenata u Bosni i Hercegovini, tako što je državljanima Bosne i Hercegovine i zemalja u regiji omogućeno izdavanje originalnih osobnih dokumenata BiH, koja sadrže lažne podatke o identitetu osobe ili njenom državljanstvu.

Ova akcija provedena je u okviru šire istrage o zloupotrebi osobnih dokumenata BiH, koju provodi Tužilaštvo BiH. Prilikom akcije izvršen je pretres prostorija osumnjičenih i prostorija službi u kojima su te osobe zaposlene.

Ovu akciju su, po naredbi Tužilaštva BiH, izvršile ovlaštene službene osobe Državne agencije za istragu i zaštitu-SIPA i Policije Distrikta Brčko, u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i pripadnicima EUPM-a.

Akcija je izvršena prvenstveno na području Zvornika, ali i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije