Zvornik domaćin tribine SDA o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH

0
Fena
Zvornik domaćin tribine SDA o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH
Foto: Opštinski odbor SDA Zvornik/Facebook / Detalj sa sastanka

U Zvorniku je jučer, u organizaciji Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Zvornik, održana javna tribina o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz ove stranke.

Prisutnima su se obratili potpredsjednik SDA Adil Osmanović, član Predsjedništva SDA Ramiz Salkić i članica Glavnog odbora SDA Senija Bubić.

Istaknuto je da su nadležne državne institucije, a prije svih Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, dužne reagovati, te sankcionisati odgovorne za narušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Počela sjednica Vlade FBiH: Hoće li Ismet Gavrankapetanović biti imenovan za direktora KCUS-a?

Počela sjednica Vlade FBiH: Hoće li Ismet Gavrankapetanović biti imenovan za direktora KCUS-a?

Pojašnjeno je da Ustav Bosne i Hercegovine ne omogućava jednostrano povlačenje iz državnih institucija i stavljanje van snage državnih zakona na prostoru entiteta RS, te da su potezi vlasti u tom bosanskohercegovačkom entitetu neustavni i antidejtonski.

Ukazano je na težak položaj Bošnjaka u entitetu RS, koji su izloženi različitim oblicima diskriminacije i kojima su uskraćena osnovna ljudska prava, poput prava na rad ili prava na izučavanje vlastitog jezika.

Govornici su pozvali vlasti entiteta RS da prestanu sa diskriminatornim odnosom prema Bošnjacima, te da konačno počnu poštivati Ustav Bosne i Hercegovine i Ustav RS-a kojima se Bošnjacima garantuje ravnopravan status u odnosu na ostale narode, navodi se u saopćenju za medije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije