Zvižduci i skandiranje ispred Vijeća ministara

Radiosarajevo.ba
Zvižduci i skandiranje ispred Vijeća ministara

U Sarajevu se u četvrtak 5. aprila održava sjednica Vijeća ministara, na čijem je dnevnom redu, između ostalog, Nacrt budžeta za 2012.

Bivši vojnici Oružanih snaga BiH, koji su stekli pravo na rano penzionisanje žele da sa dnevnog reda današnje sjednice skine Nacrt budžeta institucija BiH za 2012. godinu, odnosno da se razmatranje budžeta odgodi do donošenja izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Naime, Vijeće ministara je na sjednici 30. marta donijelo  zaključak da će predložiti Parlamentarnoj skupštini BiH da stavi van snage izmjene i dopune Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čime bi prestalo njegovo pravno dejstvo, te je odlučeno da će prava pripadnika Oružanih snaga BiH u narednom periodu biti regulisana novim izmjenama i dopunama izvornog zakona.

Vijeće ministara BiH tada je jednoglasno usvojilo zaključak da se obavezuje da u budžet BiH za ovu godinu budu uvrštena sredstva kojima će otpuštenim pripadnicima Oružanih snaga BiH biti isplaćene penzije u skladu sa zakonom u periodu u kojem je on počeo sa važenjem, zaključno sa 31. martom 2012. godine. 

MOBiH očekuju prijedloge do 10. aprila

Podjetimo, penzionisani vojnici okupili su se ispred Zgrade zajedničkih institucija još 20 marta, i od tada traju danonoćni protesti. Njihov prvobitni cilj bio je da se u budžetu za ovu godinu uvrste sredstva za isplatu njihovih penzija.

Povodom današnje sjednice Vijeća ministara n trgu BiH okupilo se nešto manje od hiljadu penzionisanih vojnika koji zvižducima i skandiranjem žele skrenuti pažnju javnosti i  ministara na svoj problem. Za radiosarajevo govori Šemso Pojata, jedan od predstavnika penzionisanih vojnika:

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije