Zvizdić zakazao sjednicu Doma za 6. septembar

Radiosarajevo.ba
Zvizdić zakazao sjednicu Doma za 6. septembar

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić potvrdio je da je za četvrtak 6. septembra zakazao vanrednu sjednicu ovog doma, na kojoj bi trebao biti usvojen rebalans federalnog budžeta što je uslov Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za dobivanje kredita od 400 miliona eura.
Komentirajući optužbe da izbjegava zakazivanje sjednice i da bi time mogao biti ugrožen državni interes, Zvizdić ističe da je "interesantno kako dokazani kršitelji Ustava FBiH brinu  da se zaštiti pravna država", te ocijenio kako "bi to bilo smiješno da nije žalosno"

Na njoj će, pojasnio je, biti razmatrani svi materijali koji su vezani za hitnost održavanje ove sjednice, a u vezi s uvjetima MMF-a:
 
"Bit će razmatran rebalans budžeta FBiH s pratećim aktima, te odluka o prihvatanju četvrtog zaduženja po stand by aranžmana. Naš cilj je da organiziramo sjednicu prije isteka roka 7. septembra. To smo i uradili. Čitav dan će biti posvećen tom materijalu s MMF-om. Također, bit će razmatran Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o pratećim agencijama i zavodima kao što je Agencija za bankarstvo FBiH. Bit će razmatrano donošenje posebnih odluka vezano za Zavod PIO/MIO FBiH."
 
Na pitanje da li će na sjednici biti otklonjeni svi problemi vezano za stand by aranžman, Zvizdić dodaje: "Sve zavisi od kvalitete dokumenata koje donese Federalna vlada. Dakle, da li će se većina opredijeliti za ono što je Vlada FBiH napisala u rebalansu budžeta. Vidjet ćemo da li će taj dokument biti usvojen u izvornom dokumentu, kako ga je poslala Vlada, ili će doživjeti promjene kroz amandmane. U kapacitetu pripreme rebalansa i parlamentarne većine, on će biti na takav način i tretiran."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije