Zvizdić: NATO šalje bataljon rezervnih snaga kao podršku EUFOR-u u BiH

11
Radiosarajevo.ba
Zvizdić: NATO šalje bataljon rezervnih snaga kao podršku EUFOR-u u BiH
Foto: EPA - EFE / Vojna vježba NATO-a

NATO šalje bataljon rezervnih snaga u Bosnu i Hercegovinu kao podršku vojnoj misiji EUFOR Althea.

Izjavio je ovo danas, 10. aprila, Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine (NiP).

"Dugo očekivana i strateški izuzetno važna odluka za gašenje secesionističkih i iredentističkih ideja i očuvanje mira i stabilnosti", komentirao je on ovu odluku.

Kod Sarajeva iz rijeke Željeznice izvučeno tijelo ženske osobe

Kod Sarajeva iz rijeke Željeznice izvučeno tijelo ženske osobe

Prema informacijama koje su se pojavile nakon posljednjeg susreta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i generalnog sekretara NATO-a Jens Stoltenberg, o čemu više čitajte OVDJE, NATO Savez odlučio je da u našu zemlju pošalje bataljon rezervista. 

Odluka je, kako su javile Vijesti.ba, navodno donesena na osnovu tzv. aranžmana Berlin plus, prema kojem su ugovorili saradnju u oblastima odbrane i sigurnosti, a EU ima pravo pristupa sigurnosnim kapacitetima NATO saveza u slučaju potrebe. U sklopu jednog takvog aranžmana uspostavljen je i EUFOR. 

I sam Dejtonski mirovni sporazum predvidio je i nedvosmisleno utvrdio stalno prisustvo NATO snaga u BiH, koje prema slovu Sporazuma Član I, stav 1. tačka b., „može uspostaviti takve snage koje će djelovati pod vlašću te podložno vodstvu i političkom upravljanju Sjevernoatlantskog vijeća (u daljem tekstu “NAC”) kroz zapovjedničko ustrojstvo NATO-a.” Treba podsjetiti da su na ovaj Sporazum svoj potpis stavile i Savezna Republika Jugoslavija (današnja Srbija) kao i Rusija u svojstvu svjedoka. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije