Zvanično: Centralna izborna komisija BiH raspisala lokalne izbore za 6. oktobar

0
Radiosarajevo.ba
Zvanično: Centralna izborna komisija BiH raspisala lokalne izbore za 6. oktobar
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / CIK BiH održala sastanak s predstavnicima nevladinih organizacija

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) danas, 8. maja, je donijela ključnu odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH.

Prema odluci CIK-a, lokalni izbori će se održati u prvu nedjelju u oktobru, odnosno 6. oktobra, kako je portal Radiosarajevo.ba i ranije najavljivao. Ova odluka predstavlja važan korak u političkom procesu Bosne i Hercegovine.

Izbori su raspisani u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH koje je u martu nametnuo visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt.

Džeko i Fenerbahce pobjedom u velikom derbiju zadržali šanse za titulu

Džeko i Fenerbahce pobjedom u velikom derbiju zadržali šanse za titulu

CIK BiH je raspisao izbore za sve gradove i općine u zemlji, što će omogućiti građanima širom Bosne i Hercegovine da izaberu svoje lokalne predstavnike.

Za sada je za lokalne izbore u BiH iz državnog budžeta osigurano nešto više od sedam miliona KM. Međutim, CIK BiH je nedavno Ministarstvu finansija i trezora BiH uputio zahtjev za dodatnim sredstvima koja su neophodna za provođenje izbora po novim pravilima. Ovi izbori donose i uvođenje novih tehnologija na oko 10 posto biračkih mjesta u BiH.

Ipak, uprkos ovim pripremama, CIK BiH još uvijek čeka odgovor Ministarstva finansija i trezora BiH u vezi sa dodatnim sredstvima.

Ovo raspisivanje izbora predstavlja ključan korak u demokratskom procesu Bosne i Hercegovine te će omogućiti građanima da iskoriste svoje pravo glasa i sudjeluju u formiranju lokalnih vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije