Zvaničnici će moći raditi i nakon što im istekne mandat

Radiosarajevo.ba
Zvaničnici će moći raditi i nakon što im istekne mandat

Na narednoj sjednici Vlade Federacije BiH naći će se izmjene Zakona o vladinim, ministarskim i drugim imenovanjima, koje prvi put uvode princip kontinuiteta funkcije, saznaje Dnevni avaz.

Kako navodi list, ove će izmjene podrazumijevati da premijer, ministri te osobe koje se nalaze na rukovodnim pozicijama federalnih institucija mogu obnašati svoje funkcije i kada im istekne mandat, i to sve dok ne budu imenovani novi ljudi, prenosi Fena.

List saznaje da je ovo rezultat dogovora premijera FBiH Nermina Nikšića (SDP) i visokog predstavnika Valentina Inzka, a zbog činjenice da je članovima Komisije za vrijednosne papire FBiH istekao mandat.

Intencija je da se zakonski omogući da ova komisija, kako tržište kapitala ne bi bilo ugroženo, nastavi s radom sve dok Parlament FBiH ne imenuje novu. U međuvremenu bi Predsjedništvo FBiH trebalo raspisati konkurs za izbor članova ove komisije.

Također, iz Vlade će Parlamentu FBiH ponovo biti upućeno autentično tumačenje člana zakona koji regulira rad Komisije da bi bile uređene sve odluke koje je ovo tijelo donosilo od 2009. godine, kada je članovima Komisije istekao mandat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije