Zvanični podaci: Hoće li uskoro doći do većeg priliva migranata?

2
Fena
Zvanični podaci: Hoće li uskoro doći do većeg priliva migranata?
Foto: Fena / Migranti / Ilustracija

Od početka ove godine 7.271 stranih državljana iskazalo je namjeru podnošenja zahtjeva za azil u Bosni i Hercegovini, a trenutno se u privremeno prihvatnim centrima nalazi 854 migranta od kojih je najviše iz Afganistana, Maroka i Kube, potvrđeno je Feni iz Službe za odnose sa strancima.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH Feni je rečeno da se broj migranata nije značajnije mijenjao od početka godine. Tokom maja 582 stranih državljana je prilikom ilegalnog ulaska u BiH izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu, ali tokom ovog mjeseca nije podnesen nijedan zahtjev za azil.

"To pokazuje da se nastavlja dosadašnja praksa zloupotrebe azila od strane migranata koji našu državu koriste kao tranzit do svog krajnjeg odredišta", navode iz Ministarstva.

Kakva šteta: Lana Pudar ostala bez mjesta u finalu za jednu stotinku

Kakva šteta: Lana Pudar ostala bez mjesta u finalu za jednu stotinku

Kako je Feni rečeno u Službi za odnose sa strancima, imajući u vidu statističke podatke iz prethodnog perioda, možemo se reći da je tokom ljetnog perioda dolazilo do blagog povećanja dolaska migranata u Bosnu i Hercegovinu, ali trenutno ne raspolažu informacijama da bi moglo doći do većeg priliva migranata u BiH u narednom periodu.

Ministarstvo sigurnosti navodi da nadležne agencije za upravljanje migracijama u BiH prate situaciju na terenu i u regionu te kretanje iz zemalja visokog rizika, ali za sada nema velikih promjena i eventualnog povećanja broja migranata koji ulaze u BiH.

Što se tiče državljana Sudana, s obzirom na trenutnu situaciju u toj zemlji gdje je u jeku rat između sudanske vojske i suparničke paravojne Snage za brzu potporu (RSF), Služba za odnose sa strancima nije registrirala ni jednu iskazanu namjeru podnošenja zahtjeva za azil, ali Ministarstvo sigurnosti BiH od početka godine registriralo je ukupno 35 osoba iz te države.

Kada je riječ o objektu za privremeno zadržavanje migranata u Privatnom kampu Lipa, čiji će status u narednom periodu rješavati državne institucije u BiH, on je još uvijek u fazi izgradnje i nije stavljen u upotrebu, ali iz Ministarstva sigurnosti BiH naglašavaju da će njegovo eventualno korištenje biti u skladu s propisima i zakonima u BiH.

Iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), ocijenili su u razgovoru za Fenu da je migracijska situacija u Bosni i Hercegovini općenito stabilna i pod kontrolom te da u privremenim prihvatnim centrima u BiH ima više od 3.500 slobodnih kreveta.

Kažu da IOM kontinuirano prati situaciju u BiH, regionu i migracijske trendove u svijetu te da zahvaljujući Evropskoj uniji kao primarnom donatoru u odgovoru na migracije i koordinaciji s nadležnim bh. institucijama osiguravaju dovoljne kapacitete za smještaj migranata.

"Kapaciteti za sada premašuju broj migranata kojima je potreban smještaj, i IOM je spreman podržati nadležne vlasti u slučaju većeg priliva migranata kojima je potrebna zaštita i humanitarne usluge", naveli su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije