Zvanična posjeta Bosni i Hercegovini: Važan čovjek Joea Bidena dolazi u Sarajevo

6
Radiosarajevo.ba
Zvanična posjeta Bosni i Hercegovini: Važan čovjek Joea Bidena dolazi u Sarajevo
Foto: EPA / Joe Biden, predsjednik SAD

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja James O’Brien u narednim danima stiže u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

O'Brien će u Sarajevu održati niz sastanaka sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine te pružiti podršku njenim eurotlanskim integracijama.

O'Brien je prethodno učestvovao na skupu u Skoplju gdje je usvojena deklaraciju o Planu rasta Zapadnog Balkana pod sponzorstvom EU, a koji treba biti proveden do 2027. godine. Provođenje plana vrijednosti šest milijardi eura, uslovljeno je ispunjavanjem reformi i međusobnom saradnjom zemalja regije.

Baby Lasagna: Glavni favorit za pobjedu na Eurosongu - pogledajte ludnicu tokom njegovog nastupa

Baby Lasagna: Glavni favorit za pobjedu na Eurosongu - pogledajte ludnicu tokom njegovog nastupa

O'Brien je na ovu poziciju unutar američke administracije imenovan na prijedlog predsjednika SAD-a Joe Bidena. Prethodno je bio jedan od ključnih ljudi za uvođenje američkih sankcija, između ostalih i zvaničnicima u BiH.

O‘Brien je za vrijeme Clintonove administracije bio viši savjetnik državne sekretarke Madeline Albright te je aktivno učestvovao u kreiranju Dejtonskog sporazuma te je bio angažovan na podršci SAD-a Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju u okviru čega je pomogao da se osobe odgovorne za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti privedu pravdi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije