Žustra rasprava o hrvatskom prijedlogu Izbornog zakona, glasanje na kraju sjednice

Radiosarajevo.ba
Žustra rasprava o hrvatskom prijedlogu Izbornog zakona, glasanje na kraju sjednice

Okončana je rasprava o HNS-ovom prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH. Zastupnici većinom glsova nisu prihvatili prijedlog SBB-a da se o ovim izmjenama glasa odmah po okončanju rasprave, tako da ćese glasati tek na kraju sjednice.

Zastupnik BPS-a Zaim Backović tvrdi da on diskriminira Hrvate iz Sarajeva i Tuzle, te je pozvao zastupnike da izrade svoj genetski kod.

Zastupnica DF-a Maja Gasal Vražalica upozorila je na stvaranje "ad hock" A, B i C izbornih područja za izbor članova Predsjedništva BiH te je to uporedila sa žutim trakama kojima su označavani pripadnici jevrejskog naroda u vrijeme nacističke Njemačke.

zastupnik Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Damir Bećirović ocijenio je diskriminatorskim izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je predložila Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), istakavši da ih je u tom obliku nemoguće usvojiti.

 Iz SDA je ranije poručeno kako oni neće podržati ovaj prijedlog, jer on u sva tri dijela šteti vitalnom nacionalnom interesu Bošnjaka. Oni smatraju da problem izbora članova Predsjedništva BiH treba riješiti uvažavajući presudu Evropskog suda za ljudska prava.   



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije