Žustra rasprava na sjednici Gradskog vijeća u Mostaru: Diskusija i oko zajedničkog - toaleta

0
Radiosarajevo.ba
Žustra rasprava na sjednici Gradskog vijeća u Mostaru: Diskusija i oko zajedničkog - toaleta
Foto: Printscreen / Žustra rasprava

Žustra rasprava odigrala se na 34. sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara, pri donošenju Odluke o izradi i donošenju Gender akcijskog plana Grada Mostara, koja je u konačnici usvojena.

Božo Ćorić, načelnik odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara govoreći o ovoj tački dnevnog reda, rekao je kako je Gender akcijski plan Grad donio 2008. godine, ponovno su ga radili 2017. godine kada nije bilo vijeća da se usvoji, pa se ponovno pokrenula inicijativa, od strane Državne gender agencije za ravnopravnost spolova. Za diskusiju se javio Slavko Zovko iz HRS-a govoreći da će njegov klub glasati protiv.

"Sada malo ozbiljnija tema. Ovo je ušlo u proračun s 5.000 KM, tražili smo da se ukine. Jako malo ljudi zna nešto više o tome, ja sam upoznao radeći za EU parlament, i nisam spoznao ništa dobro. To su obične kvote. Stavljaju se kvote u poduzetništvo, srednje, veliko, kinematografiju i to ne vodi ničemu, nema pozitivne učinke, već ima negativne", rekao je Zovko, dodajući kako se ovo već događa na zapadu, koji spoznaje da je to loše.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

"U isti toalet idu muškarci i žene sad vi koji imate punoljetne kćerke zamislite da je u toaletu s muškarcem od dva metra. Događa se da u sportu muškarci uzimaju medalje ispred žena. Događa se da je u Nizozemskoj za miss proglašena muška osoba, to su loši trendovi koje je Zapad spoznao, a došli su u naš grad i državu, koja je tradicionalno konzervativnija", kazao je Zovko, dodajući da su HDZ i SDA stranke koje su konzervativnije i smatra da ih ne bi se trebale podržati, ističući kako će HRS glasati protiv ovoga.

Dodao je da je 5.000 KM sada izdvojeno u proračunu da se izradi akcijski plan, dogodine će tražiti 50.000, a "prekogodine" pola miliona.

Pri tom je predsjednik gradskog vijeća Salem Bubalo dobacio pitanje "kada očekujete povorku ponosa", na što je Zovko rekao '"nadam se nikad'".

Replikom se priključila i vijećnica Adela Gosto (PMP), dodajući da se samo s jednim mogu složiti a to je da mnogi ne znaju šta je akcijski gender plan.

"Vjerojatno ne znate razliku između roda spola i identiteta i vjerojatno ne znate puno. Ja koja se bavim ovom tematikom ne znam puno toga. Žao mi je što razmišljate ovako, pravni fakultet u Sarajevu već godinama bez Gender planova ima zajednički WC. Zaključate vrata", kazala je Gosto, replicirajući Zovki, te dodala kako joj je žao što mu je muškost ugrožena, što se boji školovanih i sposobnih žena koje muškarce mogu ispratiti i u politici i sportu… Zovko je replicirao govoreći vijećnici:

"Uvjeren sam da volim žene više od vas. Imam majku sestru i ženu, cijenim ih i protiv ovog sam, navedite mi tri pozitivne sa Zapada ove gender ideologije", kazao je Zovko.

Za riječ se javila Gosto, izlazeći do govornice, predsjednik vijeća je dobacio: "Adela ako želite odgovarati za veću ocjenu izvolite", prenosi Bljesak.info.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije