Žuljević: Akcizna koalicija je kreirala spiralu poskupljenja građanima

Radiosarajevo.ba
Žuljević: Akcizna koalicija je kreirala spiralu poskupljenja građanima
Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, podsjeća kako je sve učinjeno da se zaboravi akcizna koalicija, dok su prepucavanja stranaka, koje su zajedno glasale za pljačku građana, došla u prvi plan

„Skoro pola godine nakon usvajanja akciza o tome se uopšte ne govori. Akcizna koalicija je kreirala spiralu poskupljenja građanima i sad bubnja predizborne ratne bubnjeve, dok se spremaju na odlazak na more.

Litar goriva je poskupio za 30 feninga, a osim nejednakih cijena, u zavisnosti od želja distributera nafte, treba se podsjetiti da glavna odgovornost leži na strankama SDA, SBB, HDZ i SNSD.

Tada su predstavnici ovih stranaka rekli da neće doći do lančanog poskupljenja. Slagali su nas sve, a posljedica je zavlačenje ruku u džep građana i poskupljenje osnovnih životnih namirnica. Treba podsjetiti da ni dvije prosječne plate nisu dovoljne da pokriju potrošačku korpu jedne četveročlane porodice. Isključivu odgovornost snosi trenutna vlast.

Kada su ogoljene sve laži trenutne vlasti, kada su posljedice njihove odluke pokucale na vrata običnih ljudi, tada su preko svoje propagandne mašinerije ponovo počeli da trguju nacionalnim interesima, primarnim strahovima i retorikom rata.

U državi, u kojoj pola stanovništva živi na rubu siromaštva, poskupljenja su holodomorska odluka, a buka koju vladajuće stranke stvaraju ne može napuniti ničiji stomak.

SDP BiH je upozoravao dosljedno na opasnost i katastrofalne posljedice usvajanja akciza. Zatim smo glasali protiv. Potom smo rekli i da će doći do poskupljenja. A također, pokazali smo da možemo voditi i drugačiju politiku, politiku socijalne stabilizacije povećavajući penzije dva puta.

Građani neće nasjeti na ko zna koji rat po redu, koji najavljuju pred izbore, i znat će kazniti akciznu koaliciju“, izjavio je Žuljević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije