Zukan Helez: Težak položaj radnika, penzionera i boraca bit će nam prioriteti

7
Radiosarajevo.ba
Zukan Helez: Težak položaj radnika, penzionera i boraca bit će nam prioriteti
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Zukan Helez

Savjet za razvoj Socijaldemokratske partije (SDP) BiH danas razmatra djelovanje SDP-a BiH kroz institucije, s fokusom na formiranje vlasti na svim nivoima.

Potpredsjednik SDP BiH Zukan Helez je prije sjednice Savjeta izjavio novinarima da će razgovarati o tome koliko će SDP u ovoj heterogenoj koaliciji moći da implementira svoj program koji je imala u predizbornoj kampanji.

Helez je istaknuo da je cilj broj jedan sačuvati i ojačati državu Bosnu i Hercegovinu, te da profunkcionira vlast.

Danas izmjena režima saobraćaja u Sarajevu, pogledajte u kojim ulicama

Danas izmjena režima saobraćaja u Sarajevu, pogledajte u kojim ulicama

Denis Zvizdić potvrdio: "Helez i Konaković su zvanični kandidati 'osmorke' za Vijeće ministara"

Denis Zvizdić potvrdio: "Helez i Konaković su zvanični kandidati 'osmorke' za Vijeće ministara"

Napomenuo je da je vlast na nivou države četiri godine jako teško funkcionirala, skoro nikako - bile su opstrukcije, blokade.

"U ovim razgovorima, dogovorima, imamo obećanje da to neće više biti tako, da ćemo raditi, prije svega oko onoga oko čega se možemo dogovoriti, a puno je stvari koje su zajedničke i koje su nam zajednički interes. Prije svega mislim na težak položaj svih ljudi koji žive i rade u BiH, od radnika, penzionera, boraca itd. To će nam biti prioriteti, uz onaj stalni, permanentni cilj, a to je BiH i njen put prema euroatlanskim integracijama - NATO savezu i EU", naveo je Helez.     

On je kazao da su sve političke odluke koje su trebale, posebno na nivou Predsjedništva BiH, za put ka NATO savezu donesene.

"Sad je ostalo samo na tehničkim stvarima da se dogovorimo. Ono što je nama najbitnije i na tome ću ja raditi na vanjskopolitičkom planu, isto kao kolega Denis Bećirović i nadam se član Predsjedništva BiH Željko Komšić, je to da izlobiramo kod zemalja članica NATO saveza. Naš cilj je na međunarodnom planu da lobiramo kod predsjednika država, vlada i kod ministara, da izlobiramo da te članice glasaju, naveo je Helez, koji je kandidat za ministra odbrane BiH.

On smatra da je prednost to što su ranije završene te političke odluke.

Zukan Helez
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Zukan Helez

Na novinarsko pitanje da li očekuje da SDP-ov kandidat bude četvrti delegat u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Helez je odgovorio da je četvrti delegat Jugoslav Brdar.

"Tako je dogovoreno i nadam se da će i biti. Tajno je glasanje, nikad se ne može sa sigurnošću tvrditi, ali to je prijedlog SDP-a. HDZ BiH ima tri koje im ne može niko osporiti, jer imaju toliki broj da izaberu tri iz Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Ovo što SDP i grupacija oko SDP-a ima je dovoljno da mogu izabrati jednog i to će biti Jugoslav Brdar", kazao je Helez.            

Upitan da prokomentira izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da njihov kandidat za predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH Refik Lendo neće podržati novi saziv Vlade FBiH, a samim tim ni Nermina Nikšića kao mandatara, Helez je odgovorio da je to najava blokade.

"Ukoliko se to desi, sad trenutno nije razrađeno šta dalje. Onim što je nametnuo visoki predstavnik ne piše u potpunosti kako dalje ukoliko dođe do blokade. Samim tim je visoki predstavnik dužan da u svom obrazloženju kaže šta dalje ukoliko se napravi blokada", smatra Helez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije