Žrtve traže izmještanje Stankovića u FBiH

Radiosarajevo.ba
Žrtve traže izmještanje Stankovića u FBiH


Porodice žrtve zločina i etničkog čišćenja na području Foče traže da se ratni zločinac Radovan Stanković (42) hitno izmjesti iz Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) u Foči i smjesti u bilo koji zatvor na području Federacije BiH.

"Nedopustivo je da se Stanković i dalje nalazi u zatvoru u mjestu gdje je činio svoje užasne zločine i u zatvoru iz kojeg je prije pet godina pobjegao! Ako je iz Foče jednom pobjegao, zašto to ne bi mogao ponoviti? Znači, mi tražimo da ga premjeste bilo gdje, u Zenicu, Sarajevo..., no na području Foče ne može ostati.

Nakon skoro petogodišnjeg bijega, Stanković je uhapšen 21.  januara ove godine. On je 2007. pobjegao upravo iz KPZ Foča sa odsluženja 20-godišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u spomenutom gradu

Za takav stav smo dobili punu podršku glavnog haškog tužioca Sergea Brammertza, koji, također, insistira da se Stanković izmjesti", izjavila je za agenciju Anadolija Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja Žena - žrtva rata.

Stanković je zatvoren u samicu KPZ-a u Foči. Tamo je izoliran i zatvoren u strogim uslovima. To je Anadoliji potvrdio i  Mustafa Bisić, pomoćnik ministra pravde BiH za izvršenje krivičnih sankcija, koji je precizirao da se Stanković nalazi u odjeljenju KPZ Foča za visokorizične osobe.

Prema pravosnažnoj presudi Suda BiH, Stanković je, kao pripadnik Miljevinskog bataljona u sastavu Fočanske taktičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u porobljavanju, mučenju, silovanju i ubijanju civila bošnjačke nacionalnosti tokom 1992. i 1993.

U fočanskoj “Karaman kući” je u periodu od aprila do oktobra 1992. bilo zatočeno devet djevojčica i djevojaka, u dobi od 12 do 24 godine. Sve su, smatra Sud, fizički i psihički zlostavljane, te redovno silovane na razne načine, dok je sam Stanković odgovoran za silovanje tri žene.

Stanković je prvi optuženi za ratne zločine kojeg je Haški tribunal ustupio pravosuđu BiH na daljne procesuiranje.
  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije