Žrtve rata: Olakšanje nakon hapšenja

Radiosarajevo.ba
Žrtve rata: Olakšanje nakon hapšenja

Žrtve rata u BiH izražavaju „olakšanje i zadovoljstvo“ hapšenjem Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) u Beogradu, prenosi Justice Report.

Murat Tahirović, predsjednik Saveza logoraša BiH, za BIRN Justice report rekao je da je hapšenje Mladića „prvi korak ka pravdi“.

„Konačno je uhapšen. Nadamo se da je u dobroj kondiciji i dobroj formi da dočeka do kraja suđenja“, rekao je Murat Tahirović.

Slično mišljenje izrazio je i Edin Ramulić, član udruženja Izvor iz Prijedora, koji je izrazi sreću činjenicom da je Mladić „konačno uhapšen“.

„Veoma je pozitivno što je konačno i Mladić uhapšen, kako bi se ta priča skinula sa dnevnog reda. Sada možemo pričati o svim onim nižin nivoima odgovornosti koji su takođe odgovorni za strašne zločine koji su se dešavali tokom rata u BiH“, dodao je Ramulić.

Zumra Šehomerović, iz Udruženja enklava Majke Srebrenice i Žepe, kazala je da hapšenje Mladića pokazuje da „zločin ne zastarijeva i da će se na kraju svi naći pred licem pravde“.

„Ovo je jedno malo zadovoljenje pravde na ovom svijetu za sve ono što je uradio tokom rata.  Nisam se ni obradovala, iako sam u duši osjetila malo zadovoljstvo. Naviru mi sjećanja i uspomene na moje koji su ubijeni od ruke tog zločinca i na ono sve strašno što se desilo u Srebrenici i što je prošlo“, kazala je Šehomerović.

U tajnoj operaciji srbijanske policije uhapšen je Ratko Mladić, najpoznatiji srbijanski optuženik za ratne zločine.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, nalazio se u bjekstvu više od deset godina. Haški tribunal ga tereti za genocid, saučesništvo u genocidu, zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata počinjene u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije