Žrtve karminom dopisale riječ 'genocid' na spomen-obilježju na mezarju Stražište

Radiosarajevo.ba
Žrtve karminom dopisale riječ 'genocid' na spomen-obilježju na mezarju Stražište
/ Foto: AA

Blizu stotinu pripadnika policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), među kojima i pripadnici specijalne jedinice s ''fantomkama'', učestvovalo je u uklanjanju riječi ''genocid'' sa spomenika žrtvama ubijenim tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu na mezarju Stražište u tom gradu, a koje je izvršeno jutros oko 7 sati, javlja Anadolu Agency (AA).

Pripadnici policije bili su u i oko mezarja Stražište i nikome nisu dozvolili pristup, pa ni novinarskim ekipama koje su namjeravale snimiti navedenu intervenciju. Uklanjanje riječi ''genocid'' izvršili su radnici komunalnog preduzeća iz Višegrada i predstavnici Odjeljenja za inspekcijske poslove Općine Višegrad predvođeni urbanističko-građevinskom inspektoricom Ljiljanom Čiković.

Ogorčena predsjednica udruženja ''Žena-žrtva rata'' Bakira Hasečić kazala je za AA da će višegradske žrtve sada na nadgrobnom spomeniku (nišanu) svake žrtve u Višegradu staviti riječ genocid! Kazala je i da je ovo kukavički čin vlasti u Višegradu, dodavši da se u tom gradu ponavlja 1992. godina.

Nakon što je jutros uklonjena riječ ''genocid'' sa spomen-obilježja na mezarju Stražište, nešto iza 8 sati je jedna žena svojim crvenim karminom simbolično ponovo napisala riječ – ''GENOCID''.

Odluka o uklanjanju riječi ''genocid'' trebala je biti izvršena još 24. decembra 2013., ali su lokalne vlasti odustale od te namjere nakon što su predstavnici porodica žrtava i Medžlisa Islamske zajednice u BiH onemogućili inspektorici i radnicima da uđu u mezarje Stražište u Višegradu, gdje se spomen-obilježje žrtvama nalazi, javlja Anadolija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije