Žrtve genocida UN-u: Sklonite 'Marš na Drinu' sa sitea!

Radiosarajevo.ba
Žrtve genocida UN-u: Sklonite 'Marš na Drinu' sa sitea!

Žrtve genocida u Srebrenici i Žepi, kao i organizacije civilnog društva koje okupljaju iseljenike iz Bosne i Hercegovine u SAD-u i Kanadi uputili su pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-munu u kojem traže da skine s internet stranice UN-a Marš na Drinu.

Ban Ki Moon i Jeremić slavili Novu godinu

Naime, u ponedjeljak je u velikoj sali Generalne skupštine UN-a održan koncert povodom Srpske nove godine čiji je domaćin bio predsjedavajući Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić, a gdje je beogradski hor "Viva Vox" izveo "Marš na Drinu".
„Ovo je prilika da Ban Ki-mun dokaže da nije razumio tekst i poruku ove muzike, jer sve ovo jasno upućuje na zaključak da je UN imao ulogu saveznika zločincima koji su počinili genocid nad našim najmilijim.“

Žrtve genocida u Srebrenici su posebno ogorčene činjenicom da se u sjedištu UN-a, odakle je trebala uslijediti odlučna akcija da se zaustavi genocid pod zastavom ove međunarodne institucije, održavaju takve manifestacije koje veličaju ratne zločine i njihove izvršitelje“, kazala je predsjednica udruženja "Srebreničke majke" Hatidža Mehmedović.

Kako je javila Fena, videoklip sa snimkom ove proslave se još nalazi na zvaničnoj web stranici UN-a i to posebno pogađa žrtve genocida koje od generalnog sekretara UN-a Ban Ki-muna zahtijevaju da pod hitno skine sporni snimak:

Predsjednik Asocijacije studenata Srebrenica Almir Salihović je naglasio da žrtve genocida u Srebrenici i Žepi potpuno podržavaju zahtjeve organizacija civilnog društva da sramni videoklip bude sklonjen sa službene stranice UN-a i da "očekuju da se UN i Ban Ki- mun lično izvine zbog ovog sramotnog čina". 

U zajedničkom pismu Američkog vijeća za BiH, Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, Instituta za istraživanje genocida iz Kanade i Bosansko-američkog instituta za istraživanje genocida poslanom Ban Ki-munu navedeno je da je "koncert skandalozna uvreda žrtava iz BiH".

Nadalje, ove organizacije traže od UN-a da se javno izvini zbog ovog čina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije