Zrak u Sarajevu ponovo zagađen, preporučuje se oprez

0
Radiosarajevo.ba
Zrak u Sarajevu ponovo zagađen, preporučuje se oprez
Foto: Screenshot / Stanje u Sarajevu

Iako je jedan od mitova da je zagađenje nemoguće tokom vrelih ljetnih dana i činjenica je da mnogi ljudi vjeruju u ovu pretpostavku, mjerači prisustva polutanata u vazduhu pokazuju da je ipak drugačija situacija.

Zagađenje zraka može postojati tokom cijele godine, a zimi je uočljivije zbog temperaturnih inverzija. Naročito je to uočljivo u kotlinama gdje je slabija cirkulacija zraka.

Podaci IQ Aira pokazuju da je indeks kvaliteta zraka (AQI) izmjeren jutros u centru Sarajeva, u blizini Skenderije, iznosio 111, što znači da količina štetnih materija koja je trenutno prisutna u vazduhu može naštetiti ranjivim grupama stanovništva.

Preporučuje se nošenje zaštitnih maski, zatvaranje prozora kako bi se spriječio ulazak polutanata u zatvorene prostorije te izbjegavanje aktivnosti na otvorenom.

Uzmemo li u obzir zadnja mjerenja, Sarajevo se nalazi na 21. mjestu u svijetu po koncentraciji štetnih materija u vazduhu, a od zemalja regiona jedino je zagađeniji Zagreb koji je zauzeo 20. mjesto.

Trenutno je najštetniji vazduh u Portlandu (SAD), a zatim slijede Vancouver (Kanada), Seattle (SAD), Delhi (Indija), Jakarta (Indonezija), Los Angeles (SAD), Karachi (Pakistan), San Francisco (SAD), Kuvajt (Kuvajt) i London (Engleska).

Također, valja istaći da se situacija s koncentracijom navedenih čestica u zraku na stranici IQ Aira iz sekunde u sekundu mijenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije