Zrak u Sarajevu opasno zagađen: Čestice prašine sinoć dostigle maksimalnu vrijednost

Radiosarajevo.ba
Zrak u Sarajevu opasno zagađen: Čestice prašine sinoć dostigle maksimalnu vrijednost

Upozorenje za stanovnike Sarajeva, Tuzle, Lukavca! Večeras je zrak opasno zagađen, tako je sinoć glasilo upozorenje Eko akcije.

"Ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo! Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore. Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom", poručili su iz Eko akcije.

Indeks kvaliteta zraka u Sarajevu jutros je bio 274, što predstavlja vrlo nezdrav kvalitet zraka. U isto vrijeme u Tuzli je bilo 170, u Lukavcu 161, Zenici 110, Prijedor 164 i Jajce 65.

Ovakav kvalitet zraka može dovesti do značajnog pojačanja simptoma te pojačanja intenziteta u slučajevima plućnih bolesti, poput astme. Povećana je vjerovatnoća pojave posljedica kod organa za disanje kod cjelokupnog stanovništva grada. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, morali bi izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. Svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani!

I stručnjak za kvalitetu zraka i klimatske promjene Martin Tais sinoć nas je obavijestio kako su sinoć u 21 sat sitne čestice prašine PM10 dostigle maksimum ove zime u Sarajevu 700 mikrograma po metru kubnom, Sumpor dioksid na Bjelavama je jučer bio preko 250 mikrograma po metru kubnom.

Uz ovu informaciju priložene su i fotografije koje pokazuju da toplane lože i mazut u kotlovnici na Otoci.FOTO: Facebook
"Bilo je preko 700 mikrograma po metru kubnom prašine, što je visoka koncentracija prašine i to je najveća koncentracija za ovu zimu. To znači da smo imali najzagađeniju večer ove zime. Danas je situacija bolja. U popodnevnim satima je vrijednost bila oko 200 mikrograma i na Otoci i na Ilidži. Ali moramo imati u vidu da te vrijednosti počinju rasti od 15 sati", rekao je za Radiosarajevo.ba Martin Tais.

"I sumpordioksid raste, ali čestice prašine su još štetnije, jer dolaze iz sagorjeli čestica automobila i ložišta. Ovih dana su i toplane ložile mazut što samo pogoršava situaciju".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije