Zrak danas čist: U KS-u ukinuta epizoda Pripravnost

0
Radiosarajevo.ba
Zrak danas čist: U KS-u ukinuta epizoda Pripravnost
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Zbog zabilježenog pada koncentracija zagađujućih materija u zraku, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, donosi odluku za ukidanje epizode Pripravnost.

Ovo se odnosi na sve zone na području Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje pomenuti Plan.

Ovakva odluka proizišla je, jer danas na svim automatskim stanicama prosječne dnevne koncentracije PM10 čestičnih tvari u zraku nisu prekoračile granične vrijednosti.

Također se, prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima očekuje nestabilna vremenska situacija praćena padavinama i slabim do umjerenim vjetrom.

S obzirom na prognozirane vremenske prilike, ne očekuje se uspostava temperaturne inverzije u kotlinskim dijelovima Kantona Sarajevo, koja bi pogodovala akumuliranja zagađujućih materija.

U skladu sa Planom interventnih mjera, Stručno tijelo nastavit će kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka, o čemu će blagovremeno informisati javnost, navodi se iz Vlade KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije